Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να διατηρηθεί.
Με επιφυλακτικότητα, περιμένουν από την Άγκυρα να συντηρήσει το κλίμα σταθερότητας και να αποφύγει εκ νέου κλιμάκωση. Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι υιοθετούν την στάση «βλέποντας και κάνοντας» διότι δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει αυτή την πορεία.
Όσο αποφεύγει τις εντάσεις, τόσο θα προχωρά ο διάλογος με την ΕΕ και θα πάρει η Τουρκία τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Εάν όμως αρχίσει πάλι τις προκλήσεις, τότε θα εξεταστούν όλες οι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι.
Επιπλέον 3,5 δισ. στην Τουρκία για το προσφυγικό
Έτσι, δίνεται και άλλος χρόνος στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και από ό,τι φαίνεται ένας λόγος είναι και το προσφυγικό.
Η Τουρκία θα λάβει 3.5 δισ. μέχρι το 2024 και τα υπόλοιπα 1.9 δισ. από την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, το είπε άλλωστε ξεκάθαρα, ότι λύση στο προσφυγικό χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει.
Σημειώνεται ότι ύστερα από πιέσεις της Αθήνας, θα δοθούν και 2.2 δισ. σε Ιορδανία και Λίβανο, καθώς σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές δεν σηκώνει μόνο η Τουρκία το βάρος του μεταναστευτικού αλλά και άλλες χώρες.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη, δηλαδή και της Τουρκίας.