Επιμένει στις προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας η Τουρκία, παρά τις διακηρύξεις της ότι επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Η Άγκυρα, αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ κατέθεσε στον ΟΗΕ επιστολή στην οποία παρουσιάζει όλες τις απαιτήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.
Ούτε καν 24 ώρες δεν είχαν προλάβει να περάσουν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, όταν από την πλευρά της Άγκυρας εστάλη αυτή η επιστολή στον ΟΗΕ.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγορεί τον Έλληνα ομόλογό του ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον ΟΗΕ ως μέσο για την προώθηση της ελληνικής ατζέντας.
Ο Τούρκος διπλωμάτης ισχυρίζεται ότι οι διερευνητικές επαφές διακόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Ελλάδας και επανεκκίνησαν το 2021 μετά από επιμονή της χώρας του, λέει ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και είναι αντίθετη με το πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και λέει ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι ένα από τα πολλά μακροχρόνια ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Ελλάδα προσπαθεί να υπονομεύσει τους μηχανισμούς διαλόγου παρουσιάζοντας την κατάσταση σαν να υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα μεταξύ των δύο κρατών, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Μάλιστα ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά καθώς λέει ότι ο ενάεριος χώρος δεν υπερβαίνει τα χωρικά ύδατα και πως η Τουρκία δεν γνωρίζει άλλη χώρα που να ανέχεται τέτοιες αυθαίρετες αξιώσεις.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Αθήνας.
Δένδιας: Μονόδρομος η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
Κατά τη συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τον ιδιαίτερο και εποικοδομητικό ρόλο που η Ινδία έχει παίξει διαχρονικά. Τόνισε ακόμα πως η Ελλάδα, μια ναυτιλιακή δύναμη, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στον απόλυτο σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη δήλωση του Κουάντ, στο οποίο συμμετέχει η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μια δήλωση που ρητά αναφέρεται σε αυτές τις αρχές, προσέθεσε.
Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «παρόμοιες ευκαιρίες και προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι αμφότερες έχουν συνυπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τους με όμορες χώρες στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.
Και όταν αυτό δεν ήταν εφικτό, και στις δύο περιπτώσεις, υπήρξε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσέθεσε. Έμφαση έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες από γειτονική χώρα ή χώρες τους. «Οι χώρες αυτές αρνούνται να διευθετήσουν τα διμερή ζητήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Απειλούν με χρήση βίας εναντίον των γειτόνων, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις» συνέχισε και διαμήνυσε πως «η επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί πάντοτε μονόδρομο, και πρέπει να γίνει κατανοητό και στις χώρες που αρνούνται να το αποδεχθούν».