Αυξάνεται συνεχώς η ανησυχία των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών σε όλη την Ευρώπη και τη χώρα μας για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, γνωστή ως ινδική. Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων εκτιμά ότι το παραλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» θα αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη ως τα τέλη Αυγούστου, καλώντας σε γενική επαγρύπνηση. Η ινδική μετάλλαξη ειναι έως 60% πιο μεταδοτική από την «Αλφα», τη βρετανική, με τους ειδικούς να επισημαίνουν με κάθε τόνο την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Από σήμερα, εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test ενώ στην εστίαση, θα μπορούν να παρίστανται στο ίδιο τραπέζι έως και 10 άτομα.
Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, βάζοντας στο στόχαστρο ατελώς εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όμως, και όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν 10% πιθανότητα να νοσήσουν από τον μεταλλαγμένο ιό.
«Πρόωρο το σήμα να βγάλουμε τις μάσκες, αυτό είναι λάθος, δεν τελειώσαμε, με το Δέλτα μπορούμε να βρεθούμε σε ένα νέο επιδημικό κύμα»
Από σήμερα, πάντως, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, αφού απελευθερώνεται το ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα, οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση διενέργειας self- test, ενώ στην εστίαση θα μπορούν να παρίστανται στο ίδιο τραπέζι έως και 10 άτομα.
Μόνη λύση ο εμβολιασμός
Η μετάλλαξη Δέλτα υπολογίζεται ότι μεταδίδεται έως και 60% πιο γρήγορα από τη μετάλλαξη Άλφα, που αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη.
Αν το ποσοστό ανοσίας στους ενήλικες δεν ξεπεράσει το 80% μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα πανδημίας.