Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συστηνόταν ως «φρικιό της τέχνης». Στους αστυνομικούς είπε ότι η τέχνη ήταν το πάθος του. Ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής, με γνώσεις οικοδομής, ομολόγησε ότι από το 2012 όταν και έκλεψε μέσα από την Παλιά Εθνική Αποθήκη το έργο του Πάμπλο Πικάσο και δύο ακόμα πίνακες, τους κρατούσε κρυμμένους σε μια αποθήκη στην Κερατέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που τον εξέτασαν, τον χαρακτήρισαν ως έναν πανέξυπνο κακοποιό, ο οποίος σκέφτηκε και εκτέλεσε μόνος του την «κλοπή του αιώνα». Πατέρας δύο μεγάλων παιδιών και χωρισμένος, όλα αυτά τα χρόνια, διατυμπάνιζε την αγάπη του για τους μεγάλους της τέχνης, υπενθυμίζοντας στους ακολούθους του στα social media, σημαντικές λεπτομέρειες για τη ζωή και τα έργα τους.
Ο 49χρονος φέρεται να κινείται άνετα στους καλλιτεχνικούς κύκλους και να έχει φίλους από τον χώρο όπου συστηνόταν ως δήθεν συλλέκτης έργων τέχνης, εξαιτίας των εξεζητημένων γνώσεων που έδειχνε να έχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, κυρίως στην Αγγλία και την Ολλανδία, όπου και εκεί η ασχολία του ήταν να συχνάζει ανάμεσα σε ανθρώπους του καλλιτεχνικού στερεώματος. Τελευταίο του ταξίδι αυτό στην Ελβετία, όπου, πηγές αναφέρουν ότι αναζητούσε αγοραστή για τους ανεκτίμητης αξίας πίνακες που είχε παράνομα στην κατοχή του. Ο ίδιος ωστόσο, ισχυρίζεται το αντίθετο.
Από ελαιοχρωματιστής… σύμβουλος επιχειρήσεων
Ο 49χρονος, από… ελαιοχρωματιστής, ξαφνικά, φέρεται να αποκτά την ιδιότητα του συμβούλου επιχειρήσεων και να εργάζεται, για αρκετά χρόνια στην Αγγλία. Το διάστημα που οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη της ληστείας, εκείνος συνέχιζε τη ζωή του κανονικά.
Στο παρελθόν, ο 49χρονος, είχε απασχολήσει τις αρχές για κλοπές σε καταστήματα, είχε όμως αθωωθεί. Επιμένει ότι το μοναδικό κίνητρό του είναι να έχει στην κατοχή του όμορφα έργα τέχνης. Σαν και αυτά που κατάφερε να αρπάξει, μέσα σε μόλις 7 λεπτά μελετώντας προσεκτικά επί μήνες το σχέδιό του.
Τι λένε οι ειδικοί
«Δεν ήταν απλά ανάκτηση κλοπιμαίων, αλλά ανάκτηση θησαυρών. Θα έπρεπε αυτά τα ταλαιπωρημένα έργα να φοράνε λευκά γάντια ή γάντια μιας χρήσεως και όχι να τα αγγίζουν με τις χερούκλες του» δήλωσε ο κριτικός τέχνης Νίκος Σταθούλης στο «Live News».
«Όλα τα σοβαρά μέσα στον κόσμο μιλάνε για την ανάκτηση των χαμένων θησαυρών. Αλλά όπως παρουσιάζεται αυτή η ιστορία, δεν είμαστε άξιοι ούτε μια μαφία της τέχνης να φτιάξουμε. Ένας ελαιοχρωματιστής, που δηλώνει φιλότεχνος, θέλει για το σπίτι του ένα επώνυμο έργο τέχνης και μπουκάρει στην Εθνική Πινακοθήκη και τα κλέβει. Πήρε τρία έργα. Μετά από εννέα χρόνια βρίσκουμε τα έργα σε ένα δάσος. Δεν πείθει η υπόθεση. Είναι ευτράπελο. Το παρακαλλιτεχνικό έργο ψάχνει για θησαυρούς αλλά όχι για αυτά τα έργα. Αυτά τα έργα ήταν στις λίστες της Interpol και του FBI. Άρα θα μπορούσε μόνο κάτω από σκοτεινά κυκλώματα να τα επιστρέψει ή να τα πουλήσει. Εκτός αν περίμενε να πάρει λύτρα» πρόσθεσε ο γνωστός κριτικός τέχνης.
«Δεν πιστεύω ότι έδρασε μόνος του. Σε μια κλοπή που διήρκησε 3,5 ώρες δεν μπορεί να ήταν μόνος του. Σίγουρα είχε εσωτερική πληροφόρηση, αλλά δεν έδρασε μόνος του» κατέληξε ο κ. Σταθούλης.