«Άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών», χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική διάταξη με την οποία προσωρινά ανατέθηκε η επιμέλεια της μικρής Λυδίας στη μητέρα της δολοφονημένης Καρολάιν, ο προφυλακισμένος συζυγοκτόνος.
Ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, γίνεται στην εγκληματική συμπεριφορά του καθ΄ ομολογίαν δολοφόνου της Καρολάιν, ο οποίος έφτασε στο σημείο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, να θυματοποιήσει ακόμα και το μόλις ενός έτους βρέφος, με την επιλογή του να το αφήσει πάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του.
Η εισαγγελέας αφιερώνει μεγάλο κομμάτι της διάταξής της για τον χαρακτήρα του κατηγορούμενου.
Στη διάταξη αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι το παιδί θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε η μητέρα του, άρα θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι με την επιμέλεια του παιδιού στην οικογένεια της Καρολάιν, το κοριτσάκι θα είναι μακριά από τον τόπο της δίκης, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει φόρτιση στους γονείς του κατηγορούμενου και να μεταφερθεί στο μωρό.
Ακόμα, η απόφαση πάρθηκε με το σκεπτικό η μικρή Λυδία να είναι μακριά από τον πατέρα της, καθώς η επαφή μαζί του αναμένεται να λειτουργήσει απορρυθμιστικά απέναντί της.
Στη διάταξή της η εισαγγελέας μιλάει για μια εγκληματική προσωπικότητα, για έναν άνθρωπο που επέδειξε ψυχραιμία, αναλγησία και απάθεια και οργάνωσε πώς θα κρύψει το έγκλημά του. Επίσης, η εισαγγελέας στέκεται στο γεγονός ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος θυματοποίησε το παιδί του, κάνοντάς το θύμα οικογενειακής βίας.
Ο δράστης του στυγερού εγκλήματος χαρακτηρίζεται ως άτομο χωρίς ηθικές αναστολές, που θυματοποίησε το παιδί του, ανάλγητος, ψύχραιμος και απαθής.
«Προς το συμφέρον του παιδιού να έχουν την επιμέλεια άνθρωπο που εξ ορισμού το αγαπούν»
«Η εισαγγελέας έπραξε καλά, γιατί το σημαντικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή είναι μόνο το παιδί πια, και πρέπει να πράξουν προς το συμφέρον του. Και το συμφέρον του είναι το καθήκον της επιμέλειας του προσώπου του και δευτερευόντως τη διοίκηση της περιουσίας του να την έχουν άνθρωποι που εξ ορισμού το αγαπούν και θα βάζουν πάνω από όλα το παιδί. Οι γονείς του κατηγορούμενου μπορεί επίσης να αγαπούν το παιδί, αλλά θα είναι μόνιμα σε μια διαμάχη μέσα τους ως προς τον τρόπο που θα συμπεριφέρονται στο παιδί τους σε σχέση με το εγγόνι τους», σχολίασε σχετικά η δικηγόρος, Ειρήνη Μαρούπα.
«Σκέφτομαι ότι το βρέφος είναι βαριά τραυματισμένο, και πώς η μικρή Λυδία θα μπορέσει αύριο να δουλέψει αυτό το τραύμα. Η επιλογή που έγινε ήταν προφανώς η πιο ορθή, με τα συγκεκριμένα δεδομένα. Πόσο δύσκολο, όμως, θα είναι να ειπωθούν οι σωστές λέξεις σε αυτό το παιδί. Πόσο μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί από το περιβάλλον για να ακουμπήσουν σωστά αυτές τις πληγές, ώστε να μη γίνουν εμπόδιο στη ζωή του μετά», σημείωσε από την πλευρά της η κλινική ψυχολόγος και δρ. Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άννα Κανδαράκη.
«Όταν δεν γνωρίζουμε πώς θα ακουμπήσουμε ένα θέμα είναι σωστό να ρωτάμε τους ειδικούς, αλλά χάνεται η φυσικότητα με την οποία απευθυνόμαστε στο παιδί. Η μνήμη αυτού του παιδιού έχει καταγράψει εικόνες που θα αναδύονται μέσα στο χρόνο, ακόμα και ασυνείδητα», πρόσθεσε η ίδια.
«Σπάνια αποδέχεται το δικαστήριο το “εν βρασμώ ψυχής”»
Αναφερόμενη στις πράξεις του συζυγοκτόνου, και τον ισχυρισμό του ότι έδρασε εν βρασμώ ψυχής, η κ. Μαρούπα τόνισε ότι σπάνια το δικαστήριο δέχεται τον εν λόγω ισχυρισμό.
«Όχι απλώς δεν υπάρχει βρασμός, αλλά και με μεγάλη φειδώ τα δικαστήρια απονέμουν αυτό το ύψιστο δικαίωμα και τη μεγάλη εύνοια προς τον κατηγορούμενο, να θεωρήσου ότι τέλεσε ένα αδίκημα τέτοιο σε μια στιγμή αιφνίδιας υπερδιέγερσης που του στέρησε την ψυχραιμία να σκεφτεί σωστά και να αποφύγει το έγκλημα. Στα δικαστικά πεπραγμένα πρέπει να απονέμεται στο 1 στα 2000 αδικήματα. Οι εφαρμογές του δικαίου έχουν γνώση. Αν θεωρούν ότι πρέπει να μεταχειριστούν κάποιον κατηγορούμενο με μεγαλύτερη εύνοια, του δίνουν κάποιο ελαφρυντικό. Όμως, ο νομοθέτης έχει δώσει κατεύθυνση απόλυτης εύνοιας σε όλους τους αδικηματίες, και έχει αμβλύνει την απαξίωση στην έννομη τάξη που μετέτρεψε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, σε ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για όλα τα πολύ σοβαρά αδικήματα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαρούπα.
Σημειώνεται ότι η μεταφορά του παιδιού στην Αλόννησο αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ από εχτές που έγινε γνωστή η είδηση στο νησί υπάρχει έκδηλη ικανοποίηση.