Σε «οδηγούς» της πανδημίας εξελίσσονται οι νέοι στη χώρα μας, καθώς 6 στα 10 νέα κρούσματα αφορούν άτομα από 18 έως 34 ετών.
Μόλις το 11% των 18 – 24 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 22% των 25 – 29 και το 34% των 30 – 34 ετών.
Και κάπως έτσι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων σημείωσε βουτιά προς τα κάτω, φτάνοντας τα 27 έτη.
«Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γιατί εκτός ότι θα περάσουν τη νόσο, θα μεταδώσουν», Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.
Οι νέοι είναι εκείνοι που βγαίνουν, διασκεδάζουν και πηγαίνουν διακοπές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως νησιά σαν την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Μύκονο παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη να εκτιμά πως τα δύσκολα απέχουν μόλις λίγες μέρες από σήμερα.
«Μετά τις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει το περίφημο 4ο κύμα της πανδημίας. Και μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα πάλι».
Τα περισσότερα κρούσματα απ’ αυτά θα αφορούν την ινδική μετάλλαξη εκτιμούν οι ειδικοί, τα οποία μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν από 29 σε 54 και εντοπίζονται σε Αττική (8), Ηράκλειο (30), Αχαΐα (1), Εύβοια (1), Θεσσαλονίκη (5), Κορινθία (1), Λέσβο (4), Πάρο (2), Χαλκιδική (1).
Και τα 4 εμβόλια προστατεύουν έναντι των μεταλλάξεων καθώς και η Johnson & Johnson με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της παρέχει προστασία έως και 85% έναντι της «ινδικής» παραλλαγής για τουλάχιστον 8 μήνες.
Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των εφήβων
Στην κάμερα του LIVE NEWS, η Σοφία Θωμαΐδη, μητέρα 2 παιδιών, συνοψίζει τα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες μιας μητέρας.
Αύριο θα κάνει τη 2η δόση του εμβολίου της, ωστόσο για τα δύο της παιδιά 11 και 16 ετών, το τοπίο ακόμη είναι θολό.
«Δεν έχω κάποιον λόγο να τα εμβολιάσω άμεσα. Τώρα αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλα αυτά με τις μεταλλάξεις θεωρηθεί αναγκαίο κι επικίνδυνο να είναι ανεμβολίαστα ίσως και αλλάξω γνώμη».
Η ίδια εκφράζει την πεποίθηση πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό και δη από τη βαριά νόσηση.
«Είναι έφηβος, έχει αρκετές υποχρεώσεις. Έρχεται σε επαφή με κόσμο, ασχολείται με αθλητισμό. Έχω τις φοβίες μου αλλά θεωρώ ότι τα παιδιά έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό και ίσως το περάσει ασυμπτωματικά».
Όπως φαίνεται όμως, η νέα μετάλλαξη χτυπά νέους και ανεμβολίαστους με τους ειδικούς να προσανατολίζονται στην επιτάχυνση του εμβολιασμού των εφήβων.
«Δεν είναι κακή ιδέα με την έννοια ότι οι έφηβοι είναι μικροί ενήλικες επομένως ό, τι ισχύει για τους ενήλικες θα ισχύει και για εκείνους», σημειώνει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας.
Με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πάντως να μην έχει πάρει ακόμη ξεκάθαρη θέση, η Σοφία Θωμαΐδη θα περιμένει περισσότερα δεδομένα και αποδείξεις πως ο άμεσος εμβολιασμός των παιδιών της είναι αναγκαίος.