Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναφορέσουμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους άφησε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το τρίτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας, η μετάλλαξη «Δέλτα» ήρθε να φέρει τα πάνω κάτω με πολλούς ειδικούς μάλιστα να εκτιμούν πως το 4ο κύμα είναι προ των πυλών.
Αύξηση 200% κατέγραψε η Αττική μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η Κρήτη, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζει πολλά κρούσματα.
«Μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα», σημείωνει ο καθηγητής Σαρηγιάννης.
Καμπάνακια ηχούν τις τελευταίες ημέρες για την πορεία της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 2,06%, όταν την περασμένη Κυριακή ήταν κάτω από τη μονάδα. Τα στοιχεία αυτά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σε όλους τους χώρους ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Προβληματισμό προκαλεί και η χαοτική διαφορά στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως ουραγός στους εμβολιασμούς είναι η Φλώρινα με μόλις το 24,52% να έχει κάνει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ πρωταθλήτρια της κούρσας είναι η Μύκονος με το ποσοστό του 96,38% να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η λύση είναι μια, ο εμβολιασμός», σημειώνει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Οι αριθμοί μαρτυρούν το πόσο κινδυνεύει ο ανεμβολίαστος από την επέλαση του τέταρτου κύματος. Ενδεικτικά, το τελευταίο 3μηνο όσοι διασωληνώθηκαν από την ηλικιακή ομάδα 60 – 80 ετών ήταν ανεμβολίαστοι κατά 99,08%.
Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι.
Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι η πιθανή λήψη μέτρων θα αφορά αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους, ενώ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.
Το μήνυμα είναι ότι πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα εξακολουθούν να ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.
Τσιόδρας: Αττική, Κρήτη & Νότιο Αιγαίο οι τρεις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων
Την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Αυξητική τάση στις νεότερες ηλικίες
Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Σωτήρης Τσιόδρας πήρε τον λόγο και παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας με έμφαση σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο.
Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανα περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα και εμβόλια και ραντεβού. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανα περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.