Τα δόντια της δείχνει η κλιματική αλλαγή. Από τη μια οδηγεί σε θανατηφόρους καύσωνες και από την άλλη σε άνοδο της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών, θέτοντας πάλι ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μεγάλο μέρος της γης κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό.
Εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με εκτοπισμό… δεκάδες περιοχές κινδυνεύουν με αφανισμό… εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των ωκεανών.
Απειλεί περίπου 267 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν σήμερα σε εδάφη λιγότερο από δύο μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Ενώ σύμφωνα με την έρευνα, έως το 2100 ο αριθμός των ανθρώπων σε κίνδυνο θα αυξηθεί στα 410 εκατομμύρια.
«Αυτή η έρευνα δείχνει για άλλη μια φορά ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές με κίνδυνο πλημμύρας. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνει την απειλή των πλημμυρών, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για τις κοινότητες και την επιβίωση των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες.»
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μπαγκλαντές. Αν υπάρξει μια άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο έως το 2100 σχεδόν το 5% της έκτασης του θα βρεθεί κάτω από το νερό ενώ περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι θα κινδυνέψουν.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι άλλη μια προειδοποίηση σχετικά με τον τεράστιο αριθμό ατόμων που κινδυνεύουν σε περιοχές χαμηλού επιπέδου, ιδίως σε ευάλωτες χώρες του Νότου, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά αυτούς τους κινδύνους.»
Οι ακραίες καταιγίδες λόγω κλιματικής αλλαγής αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών στις παράκτιες περιοχές γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.