Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.797, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 429.144 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.446 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.754 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 168 (68.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.709 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 48 (ημερήσια μεταβολή -18.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, τα κρούσματα παρουσιάζουν καθημερινά αυξητική τάση. Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου τα κρούσματα ήταν 362. Την επομένη σχεδόν διπλασιάζονται φθάνοντας τα 605. Την 1η Ιουλίου, 761, στις 3 του μηνός ξεπερνούν τα 1.000 ( 1001), την επομένη υποχωρούν στα 619 με πολύ λιγότερα όμως τεστ, χθες καταγράφηκαν 801 και σήμερα φθάσαμε στα 1.797.
Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας.
Η Αττική καταγράφει 1.026. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται ούτε σήμερα στη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, η συμπρωτεύουσα σήμερα καταγράφει 62 κρούσματα, με το Ρέθυμνο (98) και το Ηράκλειο (72) να «δίνουν» περισσότερες μολύνσεις.
Ακόμα, η Μαγνησία καταγράφει 45 κρούσματα, ενώ η Λάρισα 43 και τα Ιωάννινα 32.
Ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές. Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης των δειγματοληπτών και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωσή τους.
Την εβδομάδα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 21-27 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα τριών από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Αυξητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (+47%), στην Περιφέρεια Αττικής (+65%) και στο Ηράκλειο (+171%).
Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στο Βόλο (-1%) και στη Θεσσαλονίκη (+3%), ενώ πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-36%) και στα Χανιά, όπου η μείωση όμως δεν είναι αξιολογήσιμη λόγω του χαμηλού ιικού φορτίου. Στην Πάτρα και στην Ξάνθη, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου. Στην Αλεξανδρούπολη και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο παρέμεινε χαμηλό αλλά ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.
Έκτακτη σύσκεψη επιδημιολόγων μετά την έκρηξη κρουσμάτων
Μετά τη σημερινή έκρηξη κρουσμάτων και τις εκτιμήσεις για περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, οι επιδημιολόγοι πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την επιστροφή της γενικευμένης χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Ενδέχεται δε, να μην ανοίξουν όλοι μαζί οι χώροι από την επόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου, έτσι όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά το άνοιγμα να γίνει σταδιακά και μόνο αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επίσης, εξετάζεται να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Τέλος, στο «τραπέζι» των συζητήσεων έχει πέσει και η εφαρμογή μέτρων για μετακίνηση στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας με το ίδιο μοντέλο που ισχύει για τα ταξίδια στα νησιά. Κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτό εφαρμοστεί πλέον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τους πολίτες θα γίνονται μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ.