Με εκτόξευση κρουσμάτων, 3.953 σε πέντε μέρες, κορύφωση του ιικού φορτίου, αύξηση 60%, αλλά και κάμψη στους εμβολιασμούς, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας είναι πλέον ορατός.
«Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο», λέει ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Χτες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 801 κρούσματα κορωνοϊού, μια αύξηση 221% συγκριτικά με την περασμένη Δευτέρα και 383% σε σχέση με δύο Δευτέρες πίσω.
Αύξηση 150% παρατηρείται και στα ενεργά κρούσματα, καθώς από τα 3.516 στις 28 Ιουνίου, έφτασαν σε μόλις 6 ημέρες τα 5.278.
«Υπάρχει ένα στέλεχος που διασπείρεται, που μεταδίδεται ευκολότερα κι εμείς έχουμε αυξήσει την κινητικότητα συν του ότι κάποια μέτρα έχουν αρθεί όπως η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους», σημειώνει ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επαναφέρει τη μάσκα η «Δέλτα»;
Η τεράστια διασπορά των τελευταίων ημερών αποδίδεται στην τρομακτική μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» που δίνει άλλη διάσταση στην έννοια «επαφή με κρούσμα».
Γι’ αυτό και πλέον το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, αλλά και επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, παραμένει ανοιχτό.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο. Άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας των υγειονομικών. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη.
Με σχεδόν τους μισούς Έλληνες να παραμένουν ανεμβολίαστοι, η κυβέρνηση προειδοποιεί πως όσοι δεν σηκώσουν μανίκια θα έρθουν αντιμέτωποι με περιορισμούς.