Η μεγάλη μολυσματικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» ανησυχεί τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη.
Στο Ισραήλ, όπου είναι πλήρως εμβολιασμένο με Pfizer το 60% του πληθυσμού και άλλο ένα 6% περιμένει να κάνει τη δεύτερη δόση, διαπιστώνουν αύξηση των μολύνσεων ακόμα και σε εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με τη προκαταρκτική έρευνα του υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάλλαξης «Δέλτα» σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και φτάνει το 64%, έναντι 94%, που ήταν απέναντι σε προηγούμενα στελέχη.
Όμως οι ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο παραμένει εξαιρετικά αποτελεσματικό, στο 93% για την πρόληψη της βαριάς ασθένειας και της εισαγωγής στο νοσοκομείο. Δηλαδή μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος, αλλά χάρις στο εμβόλιο να το περάσει ελαφρά και να μην χρειαστεί να νοσηλευτεί.
Καμπανάκι ΠΟΥ
Όταν τα κρούσματα στην Ευρώπη σε εβδομαδιαία βάση είναι μισό εκατομμύριο, χρειάζεται προσοχή και είναι πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας για την Ευρώπη.
Στην Αγγλία, που ετοιμάζονται να καταργήσουν τις μάσκες και τις αποστάσεις, εκφράζονται φόβοι από επίσημα χείλη για εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων στις 100.000 τον Αύγουστο, ενώ στην Ισπανία οι αρχές της Καταλονίας επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα και κλείνουν πάλι στο τέλος της εβδομάδας ντίσκο και άλλα κλειστά κέντρα διασκέδασης.