Οι εικόνες κόβουν την ανάσα και ο ίδιος ρισκάρει την ίδια του τη ζωή.
Είναι η στιγμή που ο επαγγελματίας Αμερικανός base jumper Jeb Corliss, προσκρούει στην άκρη του βράχου κατά τη διάρκεια άλματος με κουστούμι νυχτερίδας στο Table Mountain του Κειπ Τάουν, προσπαθώντας να ακουμπήσει το μαύρο μπαλόνι.
Από θαύμα σώθηκε η ζωή του 36χρονου τότε αιωροπτεριστή, αν και τραυματίστηκε βαριά και χρειάστηκε σχεδόν ένα χρόνο να δέσουν τα δεκάδες σπασίματα στο σώμα του. Η πολυετής εμπειρία του και τα εκατοντάδες άλματα σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν αρκετή για να αποφύγει το ατύχημα.
«Στο b.a.s.e jump πάντα μπορεί να γίνει ένα ατύχημα για οποιοσδήποτε λόγους. Είτε από λάθος άλμα που θα κάνει, λάθος τύλιγμα στο αλεξίπτωτο, λίγο ο αέρας, δηλαδή και ο πιο έμπειρος μπορεί να την πατήσει. Είναι ένα άθλημα πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Στράτος Γιαμούκογλου
«Δεν υπάρχει σχολή στην Ελλάδα»
Στην Ελλάδα όσοι κάνουν base jumping είναι μετρημένοι στα δάχτυλά, ενώ ο πρόσφατος χαμός του 57χρονου αιωροπτεριστή στον Παρνάσσο, έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό την ριψοκίνδυνη αυτή δραστηριότητα που όπως εξηγεί στο LIVE NEWS o base jumper Στράτος Γιαμούκογλου, είναι ακόμα πιο επικίνδυνη όταν γίνεται σε βράχους στη χώρα μας.
«Έχω αρκετά άλματα, γύρω στα 100. Δεν έχω κάνει άλμα εκεί πέρα, αλλά απ’ ότι ξέρω είναι χαμηλό. Γιατί εκείνος ο βράχος δεν είναι το κατάλληλο ύψος για να κάνεις wingsuit».
Για να κάνει κανείς ένα τέτοιο άλμα με wingsuit χρειάζεται πάνω από 500-600 μέτρα ύψος.
«Θέλει πάρα πολύ εμπειρία για να πηγαίνεις σε τέτοια μέρη, σε βράχια. Ξεκινάς ας πούμε σε γέφυρες που έχουν πιο μεγάλη ασφάλεια γιατί δεν έχει εμπόδιο από κάτω και αργότερα πηγαίνεις σε βράχια», πρόσθεσε.
Πανάκριβο και ριψοκίνδυνο σπορ
Στην Ελλάδα επισήμως δεν υπάρχει σχολή που να σε εκπαιδεύει στο base jumping ή αλλιώς στην ελεύθερη πτώση με κουστούμι νυχτερίδας. Ωστόσο στο εξωτερικό υπάρχουν κάποιες σχολές εκπαίδευσης που προϋποθέτουν εμπειρία τουλάχιστον 200 αλμάτων ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο και αρκετά χρήματα.
«Σχολή δεν υπάρχει, υπάρχουν μέντορες. Δηλαδή κάποιος πάρα πολύ έμπειρος μαθαίνει κάποιον πιο νέο που θέλει να μάθει. Αλλά βασικά για να ξεκινήσει και να πάει σε αυτό το άθλημα το base πρέπει ήδη να έχει κάνει ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο, τουλάχιστον 200 άλματα», είπε ο κ. Γιαμούκογλου.
Ενδεικτικά μια σχολή εκπαίδευσης base jumping στην με wingsuit που προσφέρει μαθήματα, εξοπλισμό, μεταφορικά, διαμονή και το στολή κοστίζει 13.400 ευρώ! Το κοστούμι νυχτερίδας κοστίζει από 350 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το επίπεδο του base jumper, το υλικό και την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύσσει κάποιος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
«Η Μέκκα του wingsuit είναι στην Ελβετία. Που είναι 800, 900, 1000 μέτρα. Πάνε εκεί απ’όλο τον κόσμο. Εγώ εκεί είχα πάει και έκανα. Εκεί κάνουν όλοι την προπόνηση τους γιατί το ύψος είναι ιδανικό. Το κοστούμι το κάνεις μόνο σε ειδικά σημεία. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει κάποιο σημείο, αλλά είναι δύσκολο», συμπλήρωσε.
Ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του δυστυχήματος του 57χρονου αιωροπτεριστή.