Η φοιτήτρια, επιχειρηματίας - influencer Έλενα Κρεμλίδου, η κλινική ψυχολόος Άννα Κανδαράκη, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί ο κόσμος διστάζει να κλείσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.
Την ώρα που βασικός «στόχος» κυβέρνησης και ειδικών αποτελεί το «τείχος ανοσίας» στο τέλος Αυγούστου μεγάλος κομμάτι του πληθυσμού εμφανίζεται διστακτικό στον εμβολιασμό.
Η Έλενα Κρεμλίδου, γνωστή ως Μαριπόζα, έθεσε την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η ίδια έκανε το Johnson and Johnson μα παρατηρεί ότι υπάρχει ανασφάλεια στους νέους.
«Έκανα το μονοδοσικό, έχω τελειώσει εδώ και 3 εβδομάδες. Το περίμενα πως και πως. Το ήθελα για να ταξιδέψω και να προφυλάξω τους γύρω μου. Οι περισσότεροι νιώθουν μια ανασφάλεια, γιατί κανείς δεν μας λέει ακριβώς τι συμβαίνει. Θα ήταν ωραίο να μας πουν τι θα βάλουμε μέσα μας».
«Δεν μπορεί να αιωρείται κάτι τέτοιο, όπως η εγκυμοσύνη και πως επηρεάζεται. Δεν μπορούμε να πειστούμε εύκολα. Το ωραίο των social media είναι ότι υπάρχουν πολλές απόψεις. Είναι η νέα τάξη πραγμάτων», πρόσθεσε τονίζοντας ότι: «Ο νέος κόσμος θέλει μια διαφορετική προσέγγιση».
Από πλευράς της η Άννα Κανδαράκη, κλινική ψυχολόγος, επισήμανε ότι το οικογενειακό πλαίσιο μπορεί να καθορίσει την θέση του παιδιού.
«Υπάρχει οικογενειακή πεποίθηση απέναντι στην ασθένεια και τον εμβολιασμό. Πίσω από το νέο μπορεί να υπάρχει ένας θυμωμένος πατέρας ή φοβισμένη μητέρα. Είναι παγίδα να εστιάσουμε στο νεώτερο μέλος.», ανέφερε.
«Αν δούμε κάποιον ανεμβολίαστο συνήθως υπάρχει μια δυσπιστία συνολική. Δεν έχουμε κοιτάξει το προφίλ του ανεμβολίαστου. Από έρευνες που έχουν δημοσιευτεί βλέπουμε ότι υπάρχει μια συσχέτιση του δύσπιστου απέναντι στην επιστήμη με τον ανενημέρωτο.», σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα έχει δείξει μέχρι τώρα η Ιστορία.
«Μέχρι και σήμερα 1,5 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν από μεταδιδόμενες ασθένειες. Να δούμε το παράδειγμα τις ευλογιάς που υπήρχε δισταγμός και τελικά δεν εξαλήφθηκε. Ο κόσμος πείστηκε».
«Η μεγαλύτερη παγίδα είναι να δημιουργηθεί χάσμα και το φόβο μας αντί να το μεταδώσουμε για να προστατευτούμε να γίνει ρητορική μίσους προς του ανεμβολίαστους. Να ακούσουμε και να καταννοήσουμε το γιατί δεν θέλει κανείς να εμβολιαστεί».
Από πλευράς του ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, σχολίασε την επικρατούσα κατάσταση στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
«Λίγο πριν το πάσχα το Αγρίνιο δεν είχε θέμα με την πανδημία. Το πάσχα η ζημιά έγινε με τις γιορτές εξόδου. Χαλαρώσαμε. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι σε επίπεδο νομού κι όχι δήμου. Ο εμβολιασμός είναι 35,5% στην Αιτωλοακαρνανία. Στο δήμο είναι μικρό το ποσοστό. Καθυστέρησε η διαδικασία του εμβολιασμού. Έγιναν και λάθη, μετακινούσαν τον πληθυσμό σε άλλους λόγους. Υπάρχουν και ιδεολογικοί και θρησκευτικοί λόγοι στην άρνηση. Δημιουργείται ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα μέσα από τα social media. Έχουμε κάνει κινήσεις για το σύνολο. Έχουμε κάνει καμπάνιες για να πείσουμε τον κόσμο. Τα νέα παιδιά θα τον βρουν τον δρόμο τους. Κάποιοι φοβούνται, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πειστούν ακολουθώντας τις απόψεις της επιστήμης. Και τα ΜΜΕ περάσατε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι όλα τα εμβόλια έχουν κάποιο πρόβλημα».
Αναφορικά στο ρόλο της εκκλησίας και στο πόσο και πώς επηρεάζει τον κόσμο, ο δημοσιογράφος στο orthodoxia.info κ. Ανδρέας Λουδάρος, τόνισε: «Την περίοδο της καραντίνας εκεί είχαμε διάφορα ιδεολογικά ζητήματα στην εκκλησία. Είχαμε κάποιους που έλεγαν ότι δεν θα φορέσω μάσκα στην εκκλησία γιατί θα προσβάλω τον Θεό. Οι αντιεμβολιαστές δεν έχουν αναπτύξει εκκλησιαστικές προεκτάσεις. Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων άνθρωποι της εκκλησίας έκαναν face control που δεν άφηναν τον κόσμο να φορέσει μάσκα. Δεν έχω ακούσει όμως κάποιον ιερέα που να βγαίνει στην ενορία του και να λέει “μην εμβολιαστείτε”».
«Όσον αφορά τον εμβολιασμό είναι μικρότερος ο αριθμός των οργανωμένων ενοριών οι οποίες ακολουθούν τακτική αντιεμβολιασμού σε σχέση με την προηγούμενη τακτική με την μάσκα.».
«Υπάρχουν δεδομένα που δεν τα ξέρουμε 100% είναι λογικό να φοβάται κανείς, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι διακινδυνεύουμε αν κάνουμε το εμβόλιο και τι διακινδυνεύουμε αν δεν κάνουμε το εμβόλιο. Όταν κάνω πίσω ενισχύω το πρόβλημα», σημείωσε η κυρία Κανδαράκη, με την Έλενα Κρεμλίδου να στέλνει το δικό της μήνυμα.
«Να σκεφτούμε όλοι του κοινωνικό σύνολο. Έχουν κολλήσει φίλοι/γνωστοί. Πρόσφατα είδα την Χριστίνα Κεφαλά που κόλλησε και της το γύρισε σε πνευμονία, σοκαρίστηκα γιατί καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι άτρωτος.Ένιωσα ασφάλεια και ανακούφιση επειδή είχα κάνει το εμβόλιο γιατί ήμασταν σε κοινούς χώρους.»