Είναι γνωστό ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και εξελίσσονται σε θεομηνίες που προκαλούν όλο και περισσότερους θανάτους ανά τον κόσμο. Νέα έρευνα έδειξε ότι και οι μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, συνέπεια κι αυτή της κλιματικής αλλαγής, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ακραία ζέστη είτε από το ακραίο κρύο.
Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια, σχετίζεται στην έκθεση των ανθρώπων σε παγωνιές και καύσωνες. Αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Μακροπρόθεσμα η κλιματική αλλαγή αναμένεται να διευρύνει τη θνησιμότητα που αποδίδεται στους παρατεταμένους καύσωνες.
Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω ακραία χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών συμβαίνουν στην Ασία, την Αφρική και την Κίνα. Τέταρτη στη λίστα είναι η Ευρώπη. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχει περίπου 835.000 θανάτους που σχετίζονται με αφύσικες θερμοκρασίες και από αυτούς οι 657.000 αφορούν το πολύ κρύο, ενώ οι 178.000 την πολλή ζέστη.
Με βάση τα στοιχεία περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια από το πολύ κρύο παρά από την πολλή ζέστη. Ωστόσο όσο τα χρόνια περνάνε και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι θάνατοι από καύσωνες να αυξηθούν και θα μειωθούν αναλογικά οι θάνατοι από παγωνιά.