Για πρώτη φορά θα γίνουν Αγώνες χωρίς την παρουσία κόσμου στις κερκίδες.
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δραματικές για τους Ιάπωνες διοργανωτές με τα κρούσματα του κορωνοϊού να εκτοξεύονται και την ίδια ώρα να υπάρχει η πίεση για παρουσία θεατών στα στάδια, ενώ η κοινή γνώμη ήταν διχασμένη σχετικά με την τέλεση των αγώνων.
Από τον Μάρτιο είχε αποφασισθεί να μην ταξιδέψουν ξένοι στην Ιαπωνία, ενώ τον Ιούνιο η πληρότητα στα στάδια δε θα έπρεπε να ξεπερνάει το 50% της χωρητικότητας και συνολικά τις 10 χιλιάδες κόσμου. Αυτή θα παραμείνει πάντως σε τρεις Ολυμπιακές πόλεις, τη Φουκουόκα, τη Μιγιάκι και τη Σιζουόκα, που θα φιλοξενήσουν αγώνες ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ και σόφτμπολ.
Όταν το πρωί ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκυο επεκτείνεται μέχρι τις 22 Αυγούστου, ήταν ουσιαστικά η προαναγγελία της απόφασης.
Οι χορηγοί ήδη ακύρωναν εκδηλώσεις και περιόριζαν τα περίπτερα και ακολούθησε αργά το βράδυ ώρα Ιαπωνίας η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων και η πρόεδρος του Τόκιο 2020 να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι φοβόντουσαν.
Το κόστος της ζημιάς εκτοξεύεται στα 3 δισ., εάν υπολογίσουμε και την περυσινή αναβολή, αφού 815 εκατομμύρια ήταν τα έσοδα από τα εισιτήρια που είχαν πωληθεί.
Υπενθυμίζεται ότι τους Αγώνες του Τόκυο κάποιοι τους χαρακτηρίζουν καταραμένους: το 1940 δεν έγιναν λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μεταφέρθηκαν για το 1964. Και πέρυσι αναβλήθηκαν με το φόβο της οριστικής ματαίωσης.
Οι αποστολές πάντως καταφθάνουν κανονικά, το υγειονομικό πρωτόκολλο θα είναι πρωτοφανές για όλους με περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.
Πλέον όλοι ελπίζουν σε ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα, με εκπλήξεις, όπως έχουν υποσχεθεί οι διοργανωτές.