Αγώνα δρόμου για τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού δίνει η κυβέρνηση, ρίχνοντας το βάρος στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Η μεγάλη μεταδοτικότητα και η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, με αφορμή και τη χαλάρωση των μέτρων.
Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν έως και 18.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου, αν η πορεία της ινδικής μετάλλαξης δεν ανακοπεί. Μάλιστα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν αποκλείει το σενάριο ενός σύντομου lockdown.
Τα στοιχεία των ειδικών σοκάρουν, καθώς δείχνουν έως και 6000 κρούσματα τον Αύγουστο και άνοδο των σκληρών δεικτών, με τις διασωληνώσεις να αυξάνονται και τους θανάτους να φτάνουν έως και τους 40 ημερησίως.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική.
Στοίχημα οι εμβολιασμοί
Οι δυσοίωνες προβλέψεις έχουν σημάνει συναγερμό στη χώρα και το μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι να αυξηθούν οι εμβολιασμοί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να μην ζήσουμε ξανά τις εφιαλτικές εικόνες του περσινού φθινοπώρου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το τέλος Ιουλίου η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει στη χώρα μας.
Εφιαλτικές προβλέψεις
Οι ανεμβολίαστοι, η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των πολιτών συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι εντός Ιουλίου μπορεί να υπάρξει τριπλασιασμός κρουσμάτων.
Αυτό, θα επηρεάσει τόσο τις εισαγωγές όσο και τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα σύμφωνα με κάποια μοντέλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 400 της ημέρα. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, τα μέτρα θα είναι μονόδρομος.
Τέλος, σημειώνεται ότι στις ΜΕΘ πλέόν βρίσκονται μόνο ανεμβολίαστοι, ενώ έχει πέσει και ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσηλευόμενων.