Για το θέμα της συνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και για τις δυσκολίες που θα έχει η εφαρμογή των ελέγχων στους πελάτες στην εστίαση όταν χωριστούν τα μαγαζιά σε χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους και μεικτούς, μίλησαν στο Mega Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος Αλίμου, και Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος.
«Τα καταστήματα περιμένουν να γυρίσουν τη λειτουργία τους σε covid – free»
«Όλο αυτό το διάστημα κάναμε μεγάλη προσπάθεια, με πίεση και έλεγχο στα τοπικά παραλιακά καταστήματα και σε όλη την πόλη, και η κατάσταση κρατήθηκε υπό έλεγχο, εκτός από αυτό το μεγάλο πάρτι που έγινε σε κάποιο μαγαζί και υπήρξαν πολλά κρούσματα. Τώρα, κάποια καταστήματα έχουν αναστείλει από μόνα τους τη λειτουργία τους, και όλοι αναμένουν τις 15 Ιουλίου για να γυρίσουν τη λειτουργία τους σε covid – free», ανέφερε ο κ. Κονδύλης.
«Ήδη υπήρχε πρόβλημα με την τήρηση των μέτρων κατά τη φάση που τώρα τελειώνει. Έπρεπε ο κόσμος να είναι καθιστός και όταν σηκωνόταν έπρεπε τα καταστήματα να επιβάλλουν να είναι καθιστός, και αυτό δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Τώρα τα καταστήματα θα ελέγχουν στην είσοδο. Αν κάποιος δημιουργήσει πρόβλημα, και η δημοτική αστυνομία και η αστυνομία μπορούν να συνδράμουν στον έλεγχο», συνέχισε ο ίδιος.
«Οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται σε γηροκομεία να εμβολιάζονται υποχρεωτικά»
Μιλώντας για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, η κ. Βαρελά σημείωσε ότι «Η εφαρμογή είναι πάντα δύσκολη. Αλλά τα ζωτικά έννομα αγαθά είναι η υγεία μας, η δημόσια υγεία, και η σωματική μας ακεραιότητα, που είναι πάνω από το επιχειρείν. Οι υγειονομικοί και οι άνθρωποι που εργάζονται στα γηροκομεία θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά, γιατί δεν μπορούμε να ρίχνουμε μια υγειονομική βόμβα σε ένα χώρο με ασθενείς, ανθρώπους αδύναμους και να περιμένουμε να εκραγεί. Αυτό ισχύει για τους υγειονομικούς. Στις επιχειρήσεις όμως, τι θα κάνει ο επιχειρηματίας αν ο εργαζόμενός του δεν θέλει να εμβολιαστεί; Η απόλυση δεν είναι συνταγματική γιατί θα πρέπει να γίνει παύση των πληρωμών και ο εργαζόμενος να περιοριστεί για ένα χρονικό διάστημα, και από την άλλη άποψη είναι συνταγματική γιατί ο επιχειρηματίας οφείλει να προστατεύσει την επιχείρησή του και τους πελάτες τους. Πιστεύω ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος».
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να προχωρήσει ξεκάθαρα στους υγειονομικούς. Στις επιχειρήσεις εγείρονται ζητήματα εργατικού δικαίου. Διίστανται οι απόψεις, αλλά η υγεία μας είναι πάνω από όλα. Οι επιχειρηματίες θα σκεφτούν μακροπρόθεσμα, και θα επιλέξουν πιστεύω covid free επιχειρήσεις», πρόσθεσε η ίδια.
«Το ζήτημα κατά την άποψή μου είναι εντελώς λυμένο καθώς υπάρχει ήδη υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα, για το προσωπικό και τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Για να εγγραφεί παιδί πρέπει να είναι εμβολιασμένο. Μιλάω για τα εμβόλια για άλλες παθήσεις. Πλέον υπάρχει και το εμβόλιο του κορωνοϊού, δεν έχει διαφορά. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάρχει βιβλιάριο υγείας του εργαζόμενου και πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένος, γιατί αλλιώς υπάρχει πρόστιμο για την επιχείρηση. Αν στα ήδη υποχρεωτικά εμβόλια προστεθεί άλλο ένα, αυτό του κορωνοϊού, δεν αλλάζει κάτι νομικά και διαδικαστικά σε σχέση με αυτό που ξέραμε», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κονδύλης.