Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρώπινη υγεία, επιδεινώνει τις χρόνιες και μεταδοτικές ασθένειες και αυξάνει τον κίνδυνο πανδημιών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα κινδυνέψουν οι ζωές πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ελονοσία και δάγκειος πυρετός… οι δύο πιο σημαντικές ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια. Σύμφωνα με μελέτη, αναμένεται να απειλήσουν περισσότερους από 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2080, εάν οι εκπομπές αερίων ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται αμετάβλητα και συνεπώς ο πλανήτης να υπερθερμαίνεται.
Η επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσε να επιμηκύνει τις εποχές μετάδοσης των νόσων, κατά περισσότερο από ένα μήνα για την ελονοσία και τέσσερις για τον δάγκειο πυρετό τα επόμενα 50 χρόνια.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σενάρια χαμηλών εκπομπών ρύπων μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια μετάδοσης, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν. Πρέπει να συνεχιστεί η δράση για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από τους 2οC», είπε ο Φελίπε Κολόν Γκονδάλεθ, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου LSHTM.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειάς αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 505.430 το 2000 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019.
«Οι τρέχουσες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών και στη μείωση της επαφής μεταξύ των κουνουπιών και των ανθρώπων».
Επιστήμονες ψάχνουν τις κατάλληλες θεραπείες. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές εμβολίων κατά της ελονοσίας ενώ σε ορισμένες χώρες έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας για εμβόλιο δάγκειου πυρετού.