Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα καταγράφεται πλέον απ’ άκρο σ’ άκρο σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο υπάρχουν 7 περιοχές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών.
Συναγερμό προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη, τα μισά κρούσματα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται απότομα.
Στο «κόκκινο» 7 περιοχές
Ρέθυμνο, Μύκονος, Καρδίτσα, Νότιος τομέας Αθηνών, Ιωάννινα, Σαντορίνη και Πάρος είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη θετικότητας, που ξεκινάει από 1,27% στην Πάρο και φτάνει το 3,31% στη Μύκονο.
«Υπάρχει μια αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο και φυσικό λόγω της αυξημένης τουριστικής ροής. Λίγο η χαλάρωση των μέτρων απέφερε αυτό το αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεστε ότι και η θετικότητα θα είναι αυξημένη», σημειώνει η Ντίνα Σαμψούνη, πρόεδρος κέντρου υγείας Μυκόνου.
Η έξαρση του κορωνοϊού αποτυπώνεται και στα νότια προάστια της Αθήνας, με τη διάμεση ηλικία κρουσμάτων να είναι πολύ μικρή.
Συγκεκριμένα, στον δήμο Αλίμου είναι τα 22 έτη, με 32 θετικά κρούσματα, ενώ στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης τα 17 έτη, με 15 θετικά κρούσματα.
Ο χάρτης του ECDC
Την επιδημιολογική εικόνα των χωρών παρουσιάζει το ECDC, με την εικόνα της Ελλάδας να παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση. Όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, που καταγράφει τον αριθμό των κρουσμάτων, των τεστ κορωνοϊού και τον δείκτη θετικότητας, Αττική και Κρήτη χρωματίζονται με «κόκκινο».
Στις ουρές… για rapid tests
Με τα κρούσματα να είναι πλέον καθημερινά κοντά στα 3.000, πολίτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο έτρεξαν στις ουρές για τα rapid tests.
Άλλοι κάνουν το rapid προληπτικά, ενώ μερικοί το χρειάζονται για τις διακοπές τους.