Ανησυχία στους ανθρώπους του τουρισμού έχει φέρει το τοπικό lockdown στη Μύκονο μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, με τους ανθρώπους του χώρου να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την εξέλιξη της πανδημίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, και τις επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομία και τον τουρισμό.
Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυσάρεστο αλλά αναγκαίο μέτρο το lockdown στη Μύκονο»
«Φαντάζεται κανείς ότι ήταν εύκολη απόφαση αυτή; Ήταν ένα δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο μέτρο. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι προσωρινό. Στη Μύκονο, όπου η διασκέδαση και οι διακοπές είναι συνυφασμένες, με υπέρβαση των κανόνων και των νόμων που πρέπει να τηρήσουμε, οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Πιστεύω ότι θα είναι προσωρινή και είναι ένα “καμπανάκι” για να πάμε να εμβολιαστούμε», είπε η κ. Βόζεμπεργκ.
Σχολιάζοντας ότι νωρίτερα εχθές, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δε θα υποστούν περιορισμό, και λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκαν οριζόντια μέτρα στη Μύκονο, η ίδια είπε ότι «Είναι προφανές ότι δεν ήταν προγραμματισμένο. Ήταν εντελώς αιφνιδιαστικό γιατί το καμπανάκι ήχησε εξαιρετικά δυνατά. Μια δυσάρεστη απόφαση, εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τουρισμό μας, σίγουρα ήταν μια αναγκαστική απόφαση. Είμαστε η μόνη χώρα που η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται την πανδημία».
«Τα κατασταλτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά»
«Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη γιατί είναι ένα καμπανάκι καταστροφής για τον τουρισμό. Οι Μυκονιάτες έχουν ξεσηκωθεί. Νομίζω ότι τα κατασταλτικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Για αυτό πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα. Δεν υπάρχουν νησιά covid free. Οι κάτοικοι είναι εμβολιασμένοι και καλά κάνουν που εμβολιάστηκαν. Αλλά βλέπετε ότι δεν μπορεί να κρατηθεί ο ιός σε όρια γεωγραφικά, όπως γίνεται σε όλο τον πλανήτη», είπε από την πλευρά του ο κ. Συρμαλένιος.
«Έχει γίνει εισαγωγή ανθρώπων που έπασχαν από κορωνοϊό»
Σχετικά με το πώς μπορεί να σωθεί φέτος ο τουρισμός, ο ίδιος είπε «Πρέπει τα πλαίσια του ελέγχου στις πύλες εισόδου, φεύγοντας είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο, να είναι αυστηρά. Ο ιός δεν ήρθε μέσα από τα νησιά. Έχει γίνει εισαγωγή ανθρώπων που έπασχαν από κορωνοϊό και ήταν στα πρώτα στάδια. Μόνο την τελευταία εβδομάδα μου έκαναν έλεγχο, που ταξιδεύω εδώ και δύο μήνες».
Η υποχρεωτικότητα και τα κίνητρα για τους εμβολιασμένους
Αναφερόμενη στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, και σε ποιες επαγγελματικές κατηγορίες θα μπορούσε να επεκταθεί, η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι «Η υποχρεωτικότητα είτε το θέλουμε είτε όχι έχει μπει στη ζωή μας με αφορμή αυτή τη νόσο. Έχω πει εδώ και μήνες ότι θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί και για τους χώρους εστίασης και τους εκπαιδευτικούς. Η επιτροπή βιοηθικής έδωσε το “πράσινο φως” για τους υγειονομικούς, αλλά το επόμενο στάδιο θα καθοριστεί από τον ίδιο τον ιό και τις μεταλλάξεις του. Η υποχρεωτικότητα είναι η τελευταία οδός, κανείς δεν την επιλέγει, από την άλλη πλευρά αν είναι αναγκαία για τη δημόσια υγεία».
«Ο εμβολιασμός είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο απέναντι στην πανδημία. Αυτό είναι σαφές. Για τους υγειονομικούς είναι προφανές ότι πρέπει να είναι υποχρεωτικός, και για τους ανθρώπους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η πειθώ πρέπει να είναι όμως το βασικό όπλο για να πειστεί ο κόσμος. Δε βοηθούν οι αλλαγές που γίνονται καθημερινά, όπως είχε γίνει και με την υπόθεση του AstraZeneca και ποιες ηλικίες πρέπει να εμβολιαστούν με αυτό. Στην Πάρο από την Ένωση Ξενοδόχων με ενημέρωσαν ότι έχει γεμίσει το ξενοδοχείο καραντίνας. Όλα αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ο μεγάλος φόβος είναι να μην έχουμε ακυρώσεις», τόνισε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Συρμαλένιος.