Αυλαία έριξε η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου στις Κάννες, με τη γαλλική ταινία "Τιτάν" να κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα. Στα αξιοσημείωτα της τελετής, η γκάφα του Σπαϊκ Λι που έσπευσε να ανακοινώσει πριν την ώρα του το πρώτο βραβείο, αλλά και το ελληνικό χρώμα που πρόσθεσε στο φεστιβάλ το ντοκιμαντέρ του Μπιλ Μάρεϊ...
Η ανακοίνωση του μεγάλου νικητή ήρθε πιο νωρίς από ό,τι έπρεπε…
-Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το πρώτο βραβείο;
-Ναι, μπορώ. Η ταινία που κερδίζει το πρώτο βραβείο είναι η «Τιτάν».
-Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Όχι.
Ο πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, Σπάικ Λι αργεί να καταλάβει τη γκάφα του. Μετά το πρώτο σοκ τα υπόλοιπα μέλη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μη μαρτυρήσει τους νικητές και των άλλων βραβείων.
Λίγο αργότερα, έχοντας δίπλα του την απαστράπτουσα Σάρον Στόουν, ο 64χρονος σκηνοθέτης έκανε τα πράγματα σωστά.
-Εκείνη δεν θα τα θαλασσώσει.
-Ο Χρυσός φοίνικας… Είσαι σίγουρος; Είσαι έτοιμος; Είναι η σωστή στιγμή; Εντάξει. Ο Χρυσός φοίνικας πάει στην ταινία «Τιτάν».
Η συγκίνηση της σκηνοθέτιδας Ζουλιά Ντικουρνό ήταν έντονη, αν και γνώριζε ήδη πως ήταν η νικήτρια.
«Αισθάνθηκα σαν να βρισκόμουν στη ζώνη του λυκόφωτος, οπότε δεν το πίστεψα σε καμία περίπτωση. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, ένοιωσα την ίδια ένταση, σαν να μην είχε πει τίποτα.»
Η Ντικουρνό είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει τον Χρυσό φοίνικα στην ιστορία του θρυλικού φεστιβάλ. Η ταινία της, «Τιτάν» διηγείται την ιστορία μιας κατά συρροή δολοφόνου και έχει διχάσει τους κριτικούς ενώ θεωρείται ως μια από τις πιο σοκαριστικές που έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Κρουαζέτ.
Ελληνικό χρώμα στο φεστιβάλ πρόσθεσε ο Αμερικανός ηθοποιός Μπιλ Μάρει, που το επέλεξε για την πρεμιέρα του νέου του μουσικού ντοκιμαντέρ με τίτλο: Νέοι κόσμοι: Η κοιτίδα του πολιτισμού.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια ποιητική και μουσική παράσταση, που έγινε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι 2018.
Στο κόκκινο χαλί, που στρώθηκε για τελευταία φορά στις Κάννες για φέτος, η λάμψη και η κομψότητα συναντήθηκαν με το ιδιαίτερο στυλ της πρωταγωνίστριας της ταινίας που νίκησε.
Το φεστιβάλ κατάφερε να συγκεντρώσει στη γαλλική Ριβιέρα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής ελίτ με τα μέσα ενημέρωσης να το χαρακτηρίζουν ως το πρώτο πλήρες κινηματογραφικό γεγονός από την αρχή της πανδημίας.