Πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 81 του χρόνια ένας από τους τελευταίους μεγάλους θρύλους της ελληνικής μουσικής, ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Ο ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών που νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας «έφυγε» βυθίζοντας στο πένθος τη σύζυγό του Άντζελα Γκερέκου και την κόρη του Μαρία, και μάλιστα λίγες μόλις μέρες πριν από τα γενέθλια του, που είναι στις 26 Ιουλίου.
Τον περασμένο Μάιο, ο γνωστός τραγουδιστής είχε αισθανθεί μια δύσπνοια, καθώς έπασχε ένα χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα το οποίο τον ταλαιπωρούσε, και τον ανάγκαζε να παραμένει στο σπίτι του όλο το διάστημα της πανδημίας.
Τότε, ο ίδιος είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο και είχε κάνει μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό. Στη συνέχεια, ο Τόλης Βοσκόπουλος έμεινε για λίγες ημέρες στο νοσοκομεία κάνοντας τις απαραίτητες εξετάσεις, μετά το πέρας των οποίων πήρε εξιτήριο.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, με τις δεκάδες επιτυχίες του να τραγουδιούνται από πολλές γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων.
Σήμερα, ο πρίγκιπας του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας φτωχότερο το ελληνικό τραγούδι.
Από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού
Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «πρίγκιπα».
Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης».
Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).
Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».
Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.
Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
Σήμερα μπορεί να πει κανείς πως 50 χρόνια μετά την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, ο Τόλης Βοσκόπουλος αποτέλεσε ένα σπουδαίο κεφάλαιο για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.
Η πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα
Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά).
Είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (έχει 11 αδελφές).
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.
Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα.
Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.
Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.
Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου.
Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.
Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον «πρίγκιπα» να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές.
Γνώρισε την αποθέωση
Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες οι εμφανίσεις του Τόλη Βοσκόπουλου ήταν sold-out.
Μεταξύ των τεράστιων επιτυχιών του τα «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Δυο καρδιές», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Άιντε στην υγειά της», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πολλά άλλα.
Το αντίο του πρωθυπουργού στον Τόλη Βοσκόπουλο: «Ανεπανάληπτος»
Το δικό του αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος σφράγισε με τον δικό του αυθεντικό τρόπο τη λαϊκή μας μουσική.
«Έζησε όπως τραγούδησε, τραγούδησε όπως έζησε και με τον ίδιο τρόπο έφυγε: «ανεπανάληπτος», όπως θα λένε για πάντα οι μελωδικοί του στίχοι. Η σκέψη μας, στην οικογένειά του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.