Τεράστια ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως τα νησιά τα οποία βρίσκονται στο «πορτοκαλί». Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο και η επιβολή ενός μίνι lockdown στο νησί μπορεί να αποτελέσει το «μοντέλο» και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Η επιδημιολογική κατάσταση των πλέον τουριστικών νησιών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς πάρτι και συνωστισμός δυναμιτίζουν την κατάσταση. Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα προτιμά τους ανεμβολίαστους, με τον ηλικιακό μέσο όρο να έχει πέσει στα 27 έτη. Στους νέους μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ωστόσο τους καθιστά μεταδότες του ιού για όσους δεν καλύπτονται από την ασπίδα του εμβολίου.
Το μίνι lockdown που επεβλήθη στη Μύκονο μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός για την επιβολή μέτρων και σε άλλα τουριστικά νησιά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Οι ειδικοί θέλουν να δουν την κατάσταση να βελτιώνεται πριν το Δεκαπενταύγουστο οπότε και αναμένεται το μεγάλο κύμα των εκδρομέων.
Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί από την αύξηση των εισαγωγών.
«Καμπανάκι» από τα λύματα
Ανησυχητικές είναι οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.
Μπορεί οι ειδικοί να μιλούν για χαμηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Άδεια σοκάκια και μπαράζ ακυρώσεων μετά τα νέα μέτρα στο Νησί των Ανέμων
Άδεια σοκάκια, ποτά παρατημένα στο πεζούλι, νεκρική σιγή και μια Μύκονος που φαίνεται να μην μπορεί να κρατήσει τους επισκέπτες της χωρίς την ξέφρενη διασκέδαση της.
Αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στο νησί των ανέμων. Δυσαρεστημένοι τουρίστες, που φεύγουν άρον άρον από τη Μύκονο και επιχειρηματίες σε απόγνωση από το τσουνάμι των ακυρώσεων.
Αδειάζουν τα ξενοδοχεία, γεμίζουν οι χώροι καραντίνας
Την ίδια ώρα, αυτή είναι η εικόνα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, με τους τουρίστες και τους κάτοικους να σπεύδουν για ραπιντ τεστ σχηματίζοντας ουρές και τους επιχειρηματίες να κάνουν έκκληση για ενίσχυση του νησιού με περισσότερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
Το μοναδικό ξενοδοχείο καραντίνας του νησιού που διαθέτει 30 κλίνες έχει γεμίσει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προς το παρόν χώροι για να στεγάσουν τα νέα κρούσματα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται το ξενοδοχείο καραντίνας. Όταν είναι σοβαρό έρχεται στο Κέντρο Υγείας, όταν είναι χωρίς συμπτώματα σοβαρά πάει εκεί.
Διατεθειμένοι να δώσουν δωμάτια στην πολιτεία είναι οι ξενοδόχοι, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά και να γίνει άρση των έκτακτων μέτρων.
150 ευρώ στους ανεμβολίαστους
Οι επιχειρηματίες της Μύκονου σε μια προσπάθεια να σώσουν μια σεζόν που οδεύει στην καταστροφή, αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν με 150 ευρώ όποιον ανεμβολιάστο εργαζόμενο αποφασίσει να εμβολιαστεί.
Με το φόβο της απόλυσης ζουν οι εργαζόμενοι που βλέπουν τα καταστήματα να κλείνουν πριν καλά καλά ανοίξουν.
Οι δημοτική αρχή συγκάλεσε έκτακτο δημοτικού συμβούλιο ενώ οι επιχειρηματίες του νησιού προτείνουν μάσκες παντού, β συναντηθούν με εμβολιασμό εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλιο και Rapid-test σε όποιους επισκέπτες δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης ανά 72 ώρες παραμονή τους στο νησί.
Μοντέλο «Μυκόνου» σε νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη
Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μύκονο και η επιβολή ενός μίνι lockdown στο νησί μπορεί να αποτελέσει το «μοντέλο« και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Αν και η βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό lockdown στη χώρα εντούτοις το «μοντέλο Μυκόνου» ενδέχεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.
Πάρος, Σαντορίνη, Ιος και Κρήτη (Ρέθυμνο κυρίως και Ηράκλειο) βρίσκονται σχεδόν στο «κόκκινο» εξαιτίας ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.
Με τα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά (όπως η Πάρος για παράδειγμα) να έχουν… τελειώσει, ο μεγάλος φόβος είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας στα νησιά, που έτσι κι αλλιώς οι αντοχές του είναι περιορισμένες.
Γι’ αυτό και πέφτει στο τραπέζι το «χαρτί» των τοπικών lockdown, όπως έγινε στη Μύκονο, όπου απαγορεύεται η μουσική όλο το 24ωρο παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 έως τις 06:00.
Ενα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση πέρα από την επιβολή τοπικών lockdown είναι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.
Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανά 10 μέρες δηλαδή.
Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.
Στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
- Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
- Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
- Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
- Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.
Ελλείψεις ξενοδοχείων καραντίνας
Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.