Ο Τόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά ήταν το 12 παιδί μιας οικογένειας βιοπαλαιστών και το μοναδικό αγόρι. Κατέάφερε να φτάσει στην κορυφή του Ελληνικού τραγουδιού ενώ συνεδεσε το όνομά του με την χρυσή εποχή του Ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του 60. Φίλος καρδιάς του Στράτου Διονυσίου.
Όταν το 1970 ο τότε 40άρης Τόλης Βοσκόπουλος έγραψε αυτό το τραγούδι, ήταν σαν να μιλούσε για τη δική του οικογένεια. Η ομώνυμη ταινία ένα χρόνο μετά έσπασε τα ταμεία καθώς το 12ο παιδί και πρώτο αγόρι της φτωχής οικογένειας Βοσκόπουλου από την Κοκκινιά έμελλε να γίνει ένας μεγάλος σταρ..
«Τραγουδιστές ήταν πολλοί. Σταρ ο Βοσκόπουλος».
18 ετών ανέβηκε στο θεατρικό σανίδι και τα σχέδια του πατέρα του να τον διαδεχθεί στο μανάβικο της γειτονιάς πήγαν περίπατο.
«Κάναμε πολύ καλή παρέα, λυπήθηκα πάρα μα πάρα πολύ κόντεψα να σκάσω από την στιγμή που το έμαθα. Τον πήρε ο Θεός από κοντά μας, πήρε ο Θεός μια σχολή, γιατί ο Τόλης ήταν μια σχολή ολόκληρη!», δήλωσε ο Γιάννης Βογιατζής.
«Έφυγε πραγματικά ο πρίγκηπας του ελληνικού τραγουδιού. Ένας σπουδαίος τραγουδιστής ο Τόλης ο Βοσκόπουλος που αγαπήθηκε πάρα πολύ από τον κόσμο στην πατρίδα μας και στο τραγούδι του και στις ταινίες του και είναι μία εποχή ξεχωριστή ο Τόλης ο Βοσκόπουλος», τόνισε ο Γιώργος Παντζάς.
Έπαιξε σε μερικές από τις πιο πετυχημένες ταινίες στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου μα άλλος ήταν ο δρόμος που τελικά θα τον οδηγούσε στη κορυφή.
« Είμαι πολύ θυμωμένη με τον Θεό γιατί μας παίρνει τους καλύτερους, τους παίρνει δηλαδή νωρίς, για τον Τόλη ήταν νωρίς! Είχε να δώσει ακόμα πράγματα!», σημειώνει η Μαρία Ιωαννίδου.
Το 1968 με την Αγωνία του Γιώργου Ζαμπέτα ο Πρίγκηπας του ελληνικού τραγουδιού άρχισε να λάμπει.
Ο Βοσκόπουλος αποκαλούσε τον Ζαμπέτα πατέρα και εκείνος πάντα έλεγε με στόμφο ότι ο Τόλης δεν ήταν μόνο καλός τραγουδιστής αλλά ήξερε και μπουζούκι.
Έγραψε μάλιστα σπουδαία διαχρονικά τραγούδια όπως το «Αποκοιμήθηκα» για τον Στράτο Διονυσίου στον οποίο ήταν ο μόνος που στάθηκε σε δύσκολες στιγμές
«Τι να πω γι’αυτόν τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον δεύτερο πατέρα μου..»
Το μήνυμα του Τόλη Βοσκόπουλου για τον αδερφό του Στράτο Διονυσίου στο αφιέρωμα στο Σπίτι με το Μέγκα τα είπε όλα
Ερμήνευσε τραγούδια σπουδαίων. Του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, Μάριου Τόκα.
«Ο ένας και μοναδικός σταρ που πέρασε από την Ελλάδα και θεωρώ τεράστια τιμή και τύχη το γεγονός ότι κατάφερα να μοιραστώ κάποιες στιγμές, κάποιες βραδιές μαζί του γιατί συνεργάστηκα μαζί του. Είναι νομίζω ανεκπλήρωτο το κενό που αφήνει η φυγή του.», είπε ο Πάνος Κιάμος.
«Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στα δύο κορίτσια του που αγαπούσε πάρα πολύ και που τον αγαπούσαν και θα τον αγαπάνε για πάντα. Είναι ένας πολύ μεγάλος καλλιτέχνης, ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, ένας ιππότης, ένας τζέντλεμαν! Γινόμαστε όλο και πιο φτωχοί.», ήταν τα λόγια της Μελίνας Ασλανίδου.
Την υπογραφή του Θανάση Πολυκανδριώτη είχαν διαχρονικές επιτυχίες, τραγούδια ύμνοι
«Τόλης Βοσκόπουλος ένα μεγάλο κεφάλαιο για όλους τους Έλληνες. Νομίζω ότι έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι μου, νοιώθω πραγματικά χαμένος, νοιώθω πιο φτωχός , νοιώθω πιο μικρός, νοιώθω πιο λίγος γιατί ξέρετε εμείς οι καλλιτέχνες άμα φύγει ένας φίλος μας χάνουμε τα πάντα, δεν χάνουμε μόνο τον καλλιτέχνη, τον συνάδελφο.»
Δίπλα του είχε τους καλύτερους μουσικούς, την Εθνική Ελλάδος όπως έλεγε ο ίδιος όπως το Θανάση Βασιλόπουλο στο κλαρίνο και το Μανώλη Καραντίνη στο μπουζουκι.
Ο κόσμος τον λάτρεψε. Σε όλη του διαδρομή. Από τότε που νέος έκανε τις πρώτες περιοδείες στην Αμερική..
«Ήταν ένας και μοναδικός, δεν υπάρχει αντίγραφο».
Μέχρι σήμερα. Όπου κι αν εμφανιζόταν γινόταν sold out, εννοείται και στο Ηρώδειο που είχε την τιμή να πει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες.
Όσο μοναδικός ήταν ο τρόπος που ερμήνευε τα τραγούδια, άλλο τόσο μοναδικός ήταν και ο τρόπος που αγαπούσε τις γυναίκες. Παράφορα…
Η Άντζελα Γκερέκου ήταν το λιμάνι του, ένας μεγάλος έρωτας που τον ανέστησε.
Είχαν προηγηθεί τρεις γάμοι. Με την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού τη δεκαετία του ’60, τη Μαρινέλλα στα τέλη του ’70 και τη Τζούλια Παπαδημητρίου αλλά το Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά το είπε για τη Ζωή Λάσκαρη
Ένα φεγγάρι είχε σχέση και με τη Δούκισσα.
Αναμφισβήτητα όμως η γυναίκα της ζωής του ήταν η 20χρονη σήμερα κόρη του Μαρία, το λουλουδάκι του, που της αφιέρωσε το τελευταίο τραγούδι στη συναυλία που έδωσε το 2017 στο Κατράκειο
Ο Τόλης έφυγε αλλά θα είναι πάντα εδώ γιατί ανήκει στην κατηγορία εκείνων των σπουδαίων που δεν πεθαίνουν ποτέ…