Σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα, απ' όπου συνεχίζει την προκλητική του στάση.
Δεν υπήρχε κατ’ αρχάς σχέδιο να γίνουν χθες οι εξαγγελίες στη «Βουλή» του ψευδοκράτους, οι εξαγγελίες υποτίθεται θα γίνουν σήμερα. Ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ουσιαστικά δύο συγκεκριμένες εξαγγελίες που αφορόυσαν το ζήτημα του νέου κτιρίου της λεγόμενης Βουλής και της λεγόμενης Προεδρίας, ενώ τα σημαντικά πρόκειται να τα ανακοινώσει σήμερα.
Οι επόμενες ώρες της επίσκεψης Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δεχτεί το πρωί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης, ενώ στη 13:30 το μεσημέρι θα πάει στο ξενοδοχείο Concorde στη Λευκωσία, όπου θα κάνει διαδικτυακά τις εξαγγελίες και τα εγκαίνια.
Η προσοχή όλων έχει στραφεί στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Η αγωνία έγκειται στο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει το άνοιγμα μέρους της πόλης ή ακόμα και ολόκληρης της πόλης, ή αν τελικά θα υποκύψει στις πιέσεις, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, να μην προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
Έπειτα, θα κάνει εγκαίνια που αφορούν ένα πλοίο της εισβολής που μετατράπηκε σε μουσείο.
Πώς μεταφράστηκαν τα μηνύματα Ερντογάν
Μετά την προσευχή του σε τέμενος στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους, όπου έκανε λόγο για «χαρμόσυνα νέα». Παράλληλα, έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως πρέπει να θεωρείται δεδομένη η φήμη που θέλει το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.
Για αδικαιολόγητη εχθρική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα και την Κύπρο έκανε λόγο ο Γιώργος Φίλης. «Δηλαδή, η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να κάνουμε στρατιωτική συμμαχία με την Αλβανία. Καταλαβαίνετε πως ήδη μας φέρνουν σε τετελεσμένα της εποχής του 1950, δεν μπορούμε να συζητάμε με τέτοιους όρους», τόνισε.
«Οι Τούρκοι εκλαμβάνουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως ένα κοινό αντίπαλο. Εμείς θα πρέπει μαζί με την Κύπρο να χτυπήσουμε οποιοδήποτε οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό συμφέρον υπάρχει για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε προσπάθεια αποκοπής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και επί της ουσίας ενσωμάτωσης του στο τουρκικό κράτος. Είναι υποχρέωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια ενάντια στην Κύπρο θα φέρει την αντίδραση της Ελλάδας», συμπλήρωσε και πρότεινε πως η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνδέσουν τον αεροναυτικό τους χώρο.
Φαίνεται πως η Τουρκία ασκεί έντονες πιέσεις στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία δείχνουν πως ίσως το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση λόγω των οικονομικών του σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικές, με τον Τούρκο πρόεδρο να προσπαθεί να προσεγγίσει τον Τζο Μπάιντεν.
Η στάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Χλιαρές αναμένονται να είναι οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται πως θα ασχοληθούν έντονα με το ζήτημα, καθώς τους αφορά από στρατηγική άποψη το ζήτημα με τα τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου.