Πυρ ομαδόν από τη διεθνή κοινότητα δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τις ανακοινώσεις του για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι.
Το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν δεν ιδρώνει με τίποτα. Εμμένει σε λύση δύο κρατών στην Κύπρο απέναντι στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις ενέργειές του στην Αμμόχωστο.
Οι προσβλητικές, ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν σταματούν.
«Με αυτόν τον αγώνα που δώσαμε (1974) δόξα τω Θεώ η Κύπρος σώθηκε από τους τύραννους, θα το πια, τους Έλληνες».
Ο Ερντογάν τα είπε αυτά, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ είχαν καταδικάσει τις ενέργειες της Άγκυρας στο Βαρώσι και με αφορμή διεθνή τηλεδιάσκεψη ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη.
«Παρά τις μεγάλες προκλήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν ενωμένες στο στόχο τους για την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη γειτονιά. Ενωμένοι καλούμε για σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας.
«Αυτό είναι απαράδεκτο είναι μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί ως μία προσπάθεια του Ερντογάν να αποκομίσει οφέλη στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του».
Διπλωματική αντεπίθεση
Ακολούθησε σειρά διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε εκτενώς με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ιρακινό ομόλογό του και τον Πρόεδρο της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας μίλησε με τον ομολόγους του από το Ισραήλ και τη Γαλλία και την υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα ταξίδεψε στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ενώ από εκεί πέταξε για Κύπρο όπου είδε τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν γυρνά και το Βερολίνο, καθώς ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ανήσυχος με τις ανακοινώσεις για το Βαρώσι τονίζοντας ότι μονόπλευρα βήματα δεν βοηθούν και το καθεστώς στην Αμμόχωστο είναι αντικείμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη
Κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία και επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ασυνεπή, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις κινήσεις της ως εγγυητής των Τουρκοκυπρίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επιπλέον ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αναγνωριστεί το συντομότερο το ψευδοκράτος.