Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί ο «μαύρος μύκητας», μια επικίνδυνη λοίμωξη που εμφανίστηκε στην Ινδία και χτυπάει ασθενείς που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό.
Δεύτερο μέτωπο άνοιξε η πανδημία στην Ινδία. Μετά την αποθεραπεία τους από κορωνοϊό, χιλιάδες ασθενείς επιστρέφουν στα νοσοκομεία χτυπημένοι από τη νόσο του μαύρου μύκητα.
«Όταν βλέπουμε ασθενή με φλεγμονή γύρω από τα μάτια και τη μύτη, μέσα σε λίγες μέρες το πρόσωπό τους πρήζεται. Η βλεννομυκητίαση εξαπλώνεται πολύ γρήγορα», λένε οι γιατροί.
Πρόκειται για μόλυνση που προσβάλλει τη μύτη, τα μάτια και πιο σπάνια τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Συνήθως εμφανίζεται μέσα σε 12 με 18 ημέρες μετά την αποθεραπεία.
Οι γιατροί λένε ότι τα στεροϊδή, που είναι σωτήρια για τους ασθενείς με κορωνοϊό, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τους κάνουν ευάλωτους στον μύκητα.
Συχνά, προκειμένου να σώσουν ζωές, οι γιατροί πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.
«Αφαίρεσαν την άνω γνάθο του πατέρα μου επειδή η μόλυνση ήταν πολύ σοβαρή. Τώρα είναι καλά», λέει συγγενής ασθενή.
«Το ποσοστό θνησιμότητας της βλεννομυκητίασης είναι 70 – 80% όμως εάν οι ασθενείς υποβληθούν σε θεραπεία έγκαιρα, μπορούν να σωθούν και οι ζωές και τα μάτια τους».
Πριν την πανδημία στο νοσοκομείο του Πούνε καταγράφονταν 2 – 3 περιστατικά τον χρόνο. Τώρα είναι πέντε την ημέρα.
Πάνω από 45.000 κρούσματα και περισσότεροι από 4.300 θάνατοι από μαύρο μύκητα έχουν καταγραφεί στην Ινδία από την αρχή της πανδημίας. Κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί και ανάμεσα σε ασθενείς με κορωνοϊό στο Αφγανιστάν.