Στην καρδιά του εναέριου στόλου πυρόσβεσης στην Ελευσίνα, βρέθηκε το MEGA για να φέρει σε πρώτο πλάνο τους πιλότους που μάχονται με τη φωτιά.
Τους έχουν αποκαλέσει με πολλά προσωνύμια, όπως «καμικάζι», «φύλακες άγγελους», «σωτήρες από τον ουρανό».
Ο λόγος για τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων CL-215 και CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας, γνωστότερα στο ευρύ κοινό ως Canadair. Η Ελλάδα διαθέτει 11 και 7 αντίστοιχα.
Περνούν μέσα από τη φωτιά
Ο ρόλος της αεροπυρόσβεσης σε μια δασική πυρκαγιά είναι καταλυτικός. Δεν είναι τυχαίο πως σε κάθε πυρκαγιά, πολίτες αλλά και φορείς ζητούν μετ’ επιτάσεως Canadair.
Το MEGA βρέθηκε στη φωλιά των «γερόλυκων» του εναέριου στόλου αεροπυρόσβεσης, των CL-215 στην 355 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, τα περισσότερα αεροπλάνα είναι διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα είτε αντιμετωπίζοντας πυρκαγιές, είτε τελώντας σε ετοιμότητα.
Ήδη, μέσα στο 2021 μόνο τα Canadair, έχουν πραγματοποιήσει σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 132 εξόδους συμπληρώνοντας 375 ώρες πτήσης.
Ο κίνδυνος είναι μέρος της αποστολής τους καθώς πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας ενός καθοδικού ρεύματος, μιας μηχανικής βλάβης. Στις κουβέντες που κάνει κανείς μαζί τους, μνημονεύουν όσους έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, ατσαλώνοντας τη θέληση των υπολοίπων να συνεχίσουν το λειτούργημα. Να σώζουν ζωές, περιουσίες και δάση.
«Έχουμε συνηθίσει να ζούμε επικίνδυνα».
Οι ιπτάμενοι, που χειρίζονται τα ελληνικά Canadair, είναι από τους καλύτερους επαγγελματίες χειριστές πυροσβεστικών. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα τους μνημονεύουν στο Ισραήλ για τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα με την οποία επιχείρησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές το 2016 που είχαν φτάσει ακόμα και μέσα στη Χάιφα.
Chinook στη μάχη με τις φλόγες
Σημαντικό όπλο στη μάχη της κατάσβεσης είναι και τα ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, καθώς με τους κάδους που είναι εξοπλισμένα μπορούν να λάβουν νερό από πολλά σημεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα Chinook της Αεροπορίας Στρατού πέρυσι το θερινό τρίμηνο εκτέλεσαν 325 ρίψεις νερού, σε σύνολο 96 ωρών πτήσεων.
Αυτό που μπορεί κανείς να ευχηθεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι καλές προσγειώσεις.