Μνήμες από τον εφιαλτικό καύσωνα του 1987, όταν το θερμόμετρο είχε αγγίξει τους 44 βαθμούς και είχαν φύγει από τη ζωή περισσότερα από χίλια άτομα, ξυπνά το επερχόμενο κύμα ζέστης.
Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν το θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα και η χώρα να θυμίζει καμίνι.
Οι επόμενες ημέρες ήταν εφιαλτικές κυρίως για τους Αθηναίους, με τον υδράργυρο να φτάνει σε απίστευτα ύψη. Κανείς όμως δε φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.
Θερμοκρασίες κόλασης
Στην Αθήνα τα θερμόμετρα φτάνουν τους 44 βαθμούς και σε συνδυασμό με την παντελή σχεδόν έλλειψη κλιματιστικών εκείνη την εποχή, δημιουργούν ένα θανατηφόρο μείγμα για τους κατοίκους στην πρωτεύουσα.
Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ.
Πάνω από 1.000 νεκροί στην Αττική
Η ασυνήθιστη κατάσταση εξελίσσεται μέσα σε μερικές μέρες στον φονικότερο καύσωνα όλων των εποχών για τη χώρα. Ολόκληρη η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι νεκροί φτάνουν σταδιακά τους 1.300, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική. Οι νεκροθάλαμοι γεμίζουν και επιστρατεύονται βαγόνια – ψυγεία του ΟΣΕ.
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 24/7/1987 φιγουράρει η τραγική είδηση του θανάτου ενός 13χρονου από αφυδάτωση.
Οι εισαγωγές καρδιοπαθών και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία είχαν γίνει καθημερινότητα.
«Έλιωσαν» οι γραμμές του τρένου
Από την τρομακτική ζέστη, το ειδικό κράμα από το οποίο είναι φτιαγμένες οι ράγες του ηλεκτρικού, λυγίζει. Η Αθήνα ξεμένει από ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
Για οκτώ συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δεν έπεφτε κάτω από τους 30 βαθμούς, ούτε τη νύχτα. Αναμφίβολα, ο καύσωνας του 1987 αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της χώρας.