Αρκετοί νέοι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν ακόμα και χωρίς υποκείμενο νόσημα προειδοποιεί μέσω του MEGA η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, την στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει.
Στη δίνη της μετάλλαξης Δέλτα βρίσκεται η χώρα. Η κινητικότητα λόγω διακοπών και διασκέδασης, η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων και ο μειωμένος αριθμός των εμβολιασμών είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται για τον έλεγχο της πανδημίας.
Η Δέλτα έχει κυριαρχήσει πάνω από 75 με 80% στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
«Αναλογικά ο θάνατος είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους αλλά και αρκετοί νέοι θα νοσήσουν. Θα έχουμε και εκεί θανάτους και δε θα είναι μόνο με υποκείμενο νόσημα».
To δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να κορυφωθεί στη χώρα το νέο πανδημικό κύμα δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα, είναι πολύ σημαντικό που γίνονται πολλά τεστ».
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου.
«Έχουμε το στέλεχος Δέλτα που αυξάνει την ανάγκη για ανοσία περισσότερων ατόμων. Η πιθανότητα να πέτυχουμε ανοσία στο τέλος Αυγούστου φαίνεται δύσκολη».
Στα δυσοίωνα δεδομένα έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 141 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας την περασμένη Δευτέρα, φτάσαμε στις 164 χθες Κυριακή.
Το σύστημα υγείας δέχεται πίεση, ενώ κλίνες Covid που είχαν κλείσει στα ανοίγουν ξανά.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση αφορά μόνο άτομα με βαριά νοσήματα και πως ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού.