Η χώρα μας ξεπέρασε τον πήχη των πέντε εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, όμως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια προσβάλλονται από τον ιό.
Η χώρα ξεπέρασε τους 5 εκατομμύρια πολίτες πλήρως εμβολιασμένους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο Twitter βίντεο ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Ωστόσο, ερωτήματα προκύπτουν για τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνονται από κορωνοϊό έχοντας κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Ένας πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει και να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ;
«Αυτός ο άνθρωπος αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Τα εμβόλια σε ένα ποσοστό περίπου 2 με 5% μπορεί να αποτύχουν σύμφωνα με τις κλινικές τους δοκιμές αλλά και από την εμπειρία μας κυρίως οι άνθρωποι που δεν αναπτύσσουν αμυντική ικανότητα όταν εμβολιαστούν ή αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Σπανιότατα εξαίρεση αποτελούν και κάποιοι που κατά τα υπόλοιπα είναι υγιείς», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.
Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου νοσηλεύεται 70χρονος άντρας που είχε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer. Ο άντρας νόσησε βαριά από κορωνοϊό, εκδηλώνοντας οξεία πνευμονία και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Ο 70χρονος είναι σε κρίσιμη κατάσταση και δεν είχε υποκείμενο νόσημα.
«Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Είναι το πρώτο περιστατικό που βλέπει το νοσοκομείο μας από την έναρξη των εμβολιασμών. Έχει βαρύτατη πνευμονία. Δεν έχουμε το προφίλ του στελέχους. Ήδη έκλεισε χθες η εφημερία με αύξηση των εισαγωγών. Είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, έχουν περάσει οι 14 μέρες. Δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προστατεύει τους 9 από τους 10», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Τι θα γίνει με την τρίτη δόση
Θα χρειαστούν όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες τρίτη δόση και πότε;
«Πιθανότατα θα χρειαστεί για άτομα που παίρνουν φάρμακα που επιδρούν στο ανοσοποιητικό τους. Όσοι έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ίσως οι υπερήλικες, ίσως ηλικιωμένοι και ενδεχομένως άνθρωποι που εκτίθενται σε μεγάλα ιικά φορτία όπως οι υγειονομικοί», τονίζει ο κ. Τζανάκης.
Οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να ληφθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.