Πολιτική αντιπαράθεση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο είχαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι βουλευτές Μπάμπης Παπαδημητρίου (ΝΔ) και Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Για ένα καινούργιο σχολείο που θα λειτουργεί και θα εξαρτάται από τους ανθρώπους που ζουν στο σχολείο έκανε λόγο ο κ. Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο νομοσχέδιο. «Είναι τεράστια αλλαγή. Η χώρα μας ήταν η τελευταία χώρα στο βαθμό αυτονομίας των σχολείων. Αυτό θα αλλάξει από Σεπτέμβριο» σημείωσε.
«Οι συνδικαλιστές μάχονται να μείνει το σύστημα έτσι όπως έχει γιατί τους βολεύει. Είναι πολύ καλύτερο για τους συνδικαλιστές να έχουν να κάνουν με τους πολιτικούς, όπως ο Νίκος φίλης όταν ήταν υπουργός Παιδείας, δηλαδή να έχουν να κάνουν προς τα πάνω, και να μην ασχολούνται με την πραγματική ζωή, το πραγματικό σχολείο» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι το νομοσχέδιο απελευθερώνει τους εκπαιδευτικούς και διαμορφώνει ένα σχολείο «κοντά στην πραγματικότητα που ζουν οι νέοι».
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είπε: «Δόθηκε στα ΑΕΙ η ιδιότητα να ορίσουν τα ίδια ένα συντελεστή με βάση θέλουν πάρουν υποψηφίους και τους νέους φοιτητές. Και αυτό είναι αυτονομία, καλώς δόθηκε».
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «βλέπουν» κυβερνητική ώθηση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης βρήκαν αντίθετη γνώμη όλων των κομμάτων και των εκπαιδευτικών φορέων. Μόνο ένας φορέας είπε ναι στις αλλαγές. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Έχουν παρακρούσει όλοι και είναι εναντίον; Η αναγκαία αποκέντρωση πρέπει να συνδυάζεται με εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς. Δηλαδή με δημοκρατία στο σχολείο. Με το νομοσχέδιο αίρεται η εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς» σχολίασε ο κ. Φίλης για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
Σε ότι αφορά στην ΕΒΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτής αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά «περίπου 20.000 περισσότερα από πέρυσι» από τα πανεπιστήμια. «Η κυβέρνηση σπρώχνει παιδιά από την δημόσια εκπαίδευση στα ιδιωτικά κολλέγια».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το ΚΙΝΑΛ. «Αντί για μια αναγκαία μεταρρύθμιση στον χώρο της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το αντίθετο. Διαμορφώνει ξανά ένα αυταρχικό και ασφυκτικό πλαίσιο διοίκησης» σχολίασε ο κ. Χριστοδουλάκης, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αξιολόγησης.
«Η ΕΒΕ λειτούργησε χωρίς μεταβατικό διάστημα. 20.000 παιδιά μένου εκτός πανεπιστημίων φέτος» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, ζητώντας αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για φέτος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει «τεχνητή πελατεία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Πανδημία
«Ο κάθε ένας σε προσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο συνείδησης, μπορεί να κάνει ότι θέλει» είπε ο κ. Παπαδημητρίου για το θέμα του εμβολίου. «Εγώ υπερασπίζομαι τον κ. Πολάκη. Δεν υπερασπίζομαι την συμπεριφορά του. Αλλά την απόφασή του και το δικαίωμά του να αποφασίζει την υπερασπίζομαι. Αλλά αν κάποιοι πάνε να πιάσουν δουλειά χωρίς προφυλάξεις είναι άλλο θέμα» πρόσθεσε.
«Αναγκαίο να πειστεί η κοινωνία να εμβολιαστεί. Όχι με μέτρα αυταρχισμού» σημείωσε ο κ. Φίλης, λέγοντας ότι ακόμα και η Μέρκελ ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
«Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Πολάκης δηλώνει ότι δεν είναι υπέρ των μη δοκιμασμένων εμβολίων, αμφισβητώντας την πρόοδο της επιστήμης» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών. «Ο γιατρός που περιθάλπει έναν άρρωστο ή κάποιον που είναι ευπαθής δεν μπορεί να είναι ανεμβολίαστος».