Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.696, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 487.709 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.577 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.935 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 157 (61.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.802 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 173 (ημερήσια μεταβολή -11.73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Όπως κάθε μέρα, έτσι και σήμερα η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές ακόμα περιοχές της Ελλάδας.
905 μολύνσεις συγκεντρώνονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί και η Θεσσαλονίκη, στην οποία σε αντίθεση με την Αττική τα κρούσματα αυξάνονται, αφού σήμερα «δίνει» 304.
Σταθερά στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 120 κρούσματα, τα Χανιά 108 και το Ρέθυμνο 60. Ακόμα, 94 κρούσματα καταγράφει η Ρόδος, 72 η Αχαΐα και 61 η Κορινθία.
Τέλος, 179 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ιδιαίτερα αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο σε Πάρο, Μύκονο, Τήνο & Ρέθυμνο
Αυξημένο παρατηρείται το επιδημιολογικό φορτίο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες, όπως έκανε γνωστό η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.
Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%.
Σημείωσε ότι το ποσοστό κρουσμάτων σε τουρίστες είναι μικρό, κάτω από 1%. Όσο για τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, παραμένει χαμηλά, στα 25 έτη. Ωστόσο, σημείωσε ότι στα άτομα κάτω από τα 39 έτη, μειώθηκε το ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.
Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Μύκονο & Ίο
Τον κώδωνα του κινδύνου για μια σειρά από περιοχές, και ειδικότερα σε συγκεκριμένα νησιά, έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ίδιος αναφέρθηκε στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».
Τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα συγκεκριμένων νησιών.
Αυτά είναι τα εξής:
- Ζάκυνθος
- Τήνος
- Λευκάδα
- Σαντορίνη
- Πάρος
- Ρόδος
Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».
Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).