Κόκκινος συναγερμός στα ελληνικά νησιά από την εκτόξευση των κρουσμάτων. Στο μικροσκόπιο εκτός από την Ιό και τη Μύκονο έχουν μπει 6 ακόμη νησιά καθώς στους ελέγχους καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου.
Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ εκτός από την Ιό και τη Μύκονο έχουν μπει 6 ακόμη νησιά καθώς στους ελέγχους καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου.
Καμπανάκι από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος σε δραματικούς τόνους ζητεί πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Εκτός από την Ίο και τη Μύκονο που βρίσκονται στο κόκκινο, ακόμη έξι νησιά έχουν αρκετά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Πάρος Ρόδος και Σαντορίνη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ
Κάτοικοι και επαγγελματίες των τουριστικών προορισμών ανησυχούν και τονίζουν το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν θα είναι καταστροφικό
«Το να περιοριστεί το ωράριο ή να κλείσει ξανά η μουσική, ισοδυναμεί ουσιαστικά με πλήρη καταστροφή γιατί αλλάζει την ουσία της επίσκεψης κάποιου στη Μύκονο».
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη Ασθενειών επικαιροποιεί τον χάρτη με τις «κόκκινες περιοχές».
Σε αυτές περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Στα νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει εμβολιαστεί όπως και αρκετοί εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης.
«Όταν σε ένα νησί με το μέγεθος της Μυκόνου έχουμε 10.000 μόνιμους κατοίκους 40.000 εργαζόμενους και 150.000 τουρίστες προφανώς είναι πολύ δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα».
Οι δημοφιλείς προορισμοί που κάθε καλοκαίρι προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες ζητούν ελέγχους από τις αρχές και έχουν ήδη κάνει προτάσεις.
«Είχαμε ζητήσει από τον ΕΟΔΥ στα νησιά ναυαρχίδες του τουρισμού όπως είναι η Σαντορίνη και η Μύκονος να υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος στις πύλες εισόδου».
Οι επιστήμονες κοιτάζουν τα επιδημιολογικά κάθε μέρα και στην επόμενη συνεδρίαση τους θα αποφασίσουν για ποιο νησί ενδεχομένως να χρειαστεί να πατήσουν το κόκκινο κουμπί.