Η αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων εν μέσω καλοκαιριού, προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
«Το σύστημα υγείας είχε πιεστεί πάρα πολύ, όλοι οι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές. Αυτές οι βδομάδες ήταν για την άδειά τους και καταλαβαίνετε ότι αυτή η πίεση αυτή φαίνεται ακόμα περισσότερο. Η μετάλλαξη Δέλτα μας κάνει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα που δεν την περιμέναμε το καλοκαίρι. Τώρα με τα 3.000 κρούσματα και το μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασμένων αρχίζουν και ανεβαίνουν τα νούμερα των βαριά νοσούντων», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.
«Βήχας, ανοσμία, αγευσία, κόπωση, πονοκέφαλος, πυρετός πρέπει να μας οδηγήσουν στο να πάμε να κάνουμε το τεστ. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική, δεν είναι απαραίτητο ότι όλοι θα έχουν τα ίδια συμπτώματα», εξήγησε η ίδια.
«Ένας εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσει βαριά ή να κινδυνεύσει να πεθάνει. Δυστυχώς με τη Δέλτα ακόμη και οι εμβολιασμένοι δε νιώθουν 100% ασφαλής. Οι οδηγίες είναι για όλους, να αποφεύγουμε το συνωστισμό ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Είναι 8 φορές λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει βαριά ο εμβολιασμένος, αλλά δεν είμαστε απόλυτα ασφαλείς στο να μην κολλήσουμε», συνέχισε.
«Υπάρχει και η μετάλλαξη Έψιλον στην Καλιφόρνια και μπορεί να υπάρξουν και άλλες. Η προσπάθειά μας είναι με τον εμβολιασμό, τη μάσκα και τα τεστ να τρέξουμε πιο γρήγορα από τον ιό. Ο ιός αυτός δοκιμάζει την αλληλεγγύη μας», κατέληξε η κ. Ψαλτοπούλου.