Λίγο μετά τις 6.30 ξεκίνησαν εκ νέου τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο. Σε πρώτη φάση, το στοίχημα έχει κερδηθεί, καθώς οι διάσπαρτες επίγειες δυνάμεις κατάφεραν με ολονύχτια μάχη να κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο τις φλόγες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.
Θλίψη προκαλούν οι εικόνες από την Ηλεία, όπου το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να μαίνεται. Όπου και να στραφεί το βλέμμα υπάρχουν στάχτη, αποκαΐδια και καπνοί, καμένα σπίτια, χωράφια, περιουσίες και ζώα.
Στο πύρινο μέτωπο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Νωρίτερα, δόθηκε μάχη με αναζωπυρώσεις κοντά στο μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται πως τα μεσάνυχτα οι φλόγες βρέθηκαν μόλις 500 μέτρα από το μουσείο, ωστόσο δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τον αρχαιολογικό χώρο.
Ωστόσο οι εικόνες από τα σημεία όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα είναι αποκαρδιωτικές.
Το χωριό Καυκανιά δεν κατάφερε να γλιτώσει από το μένος της πυρκαγιάς που στην κυριολεξία το σάρωσε.
Σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, με τις στέγες να καταρρέουν και να απομένουν μόνο τα άδεια κουφάρια των τοίχων, που στέκουν ακόμα όρθια.
Οι Καυκανιές εκκενώθηκαν, μετά από τεράστιες προσπάθειες και συνεχείς εκκλήσεις της Πολιτικής Προστασίας.
Οι κάτοικοί τους δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, αλλά να μείνουν εκεί για να τις σώσουν.
Άλλοι φοβούνταν πως αν φύγουν θα εγκλωβιστούν στον δρόμο αφού η φωτιά πλησίαζε από παντού. Το βιός τους παραδόθηκε στο μένος της φωτιάς και το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής.
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι, που λίγες ώρες μετά, καταγγέλλουν ότι δεν ήξεραν προς τα που να φύγουν.
Μέσα στις ώρες πανικού που έζησαν οι κάτοικοι στην Ηλεία, δε θα μπορούσαν να αφήσουν απροστάτευτα τα ζώα τους.
Το πιο ασφαλές σημείο ήταν το προαύλιο του σχολείου. Περιφραγμένο και μεγάλο ήταν η σωτήρια λύση, την κρίσιμη στιγμή.