Όλα τα τελευταία 24ωρα ακούμε τους κατοίκους σε όλα τα μετωπα της χώρας να ζητούν εναγωνίως βοήθεια από πυροσβεστικά αεροσκάφη. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι δεν βλέπουν την βοήθεια που ζητούν από τον αέρα τη στιγμή που αρμόδιοι φορείς , η πολιτική προστασία αναφέρουν ότι παντού γίνονται ρίψεις νερού από καναντερ Ερικσον και από το Μπεριέφ. Θα δουμε κάτω από ποιές συνθήκες επιχειρούν με εικόνες μέσα από καναντέρ ενώ να θυμίσουμε ότι συνολικά 7 χώρες Γαλλία, Ισπανία , Αίγυπτος, Κροατία, Ελβετία, Σουηδία και Κύπρος έχουν συνδράμει τη χώρα μας με εναερια μέσα.
Κάτοικοι στην Εύβοια, ξεσπούν… Καταγγέλουν ότι δεν έπεσαν στη μάχη της κατάσβεσης από την πρωτη στιγμή τα εναέρια μέσα, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις…
Στο μέτωπο της Ευβοιας επιχειρούν 17 εναέρια μέσα συνολικά, ανάμεσά τους και το ρωσικό Beriev, Ο Νικος Χαρδαλιας εξήγησε γιατί δυσκολευονται να κάνουν ρίψεις νερού….
«Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρότερες αναταράξεις, τα ρεύματα και το μικροκλίμα στο σημείο της πυρκαγιάς δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στο έργο τους.»
Οι κανόνες για ασφαλή κατάσβεση
Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που αποτελούν απαράβατους κανόνες για μια πτήση αεροπυρόσβεσης.
•να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε
•πού θα ρίξουν
•και κυρίως πώς θα φύγουν
Είναι γεγονός πως τα θερμικά φορτία και σε πολλές περιπτώσεις και τα ξαφνικά καθοδικά ρεύματα αέρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι χειριστές σε πολλές περιπτώσεις κάνουν το ήδη επικίνδυνο έργο τους ηρωϊκό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα σε πυκνούς καπνούς κρυβόταν μια πλαγιά βουνού ή ακόμα πιο ύπουλο, πυλώνες υψηλής τάσης ρεύματος. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχει τεράστιος κίνδυνος
«Εκεί που πάμε να σβήσουμε μια φωτιά αν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες μετά μπορεί να θρηνούμε ιπταμένους και να μιλάμε πάλι για ήρωες. Δεν θέλουμε νεκρούς ήρωες».
«Γερασμένος» ο στόλος
ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης της Ελλάδας είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης με συνολικά 18 Καναντέρ, αλλα γερασμένος, αφού από αυτά τα 11 Καναντέρ τα CL215 είναι πάνω από 40 ετών με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά βλάβες…
«Το CL 215 έχει ένα κατασκευαστικό περιορισμό (τεχνική προδιαγραφή) που υπάρχει πρόβλημα με τον κινητήρα σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 38 βαθμών Κελσίου και άνω. Για αυτό και γίνονται οι μετασταθμεύσεις.»
Για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει να τα μετασταθμεύει σε πιο «δροσερά» αεροδρόμια
Η Ελλάδα διαθέτει επίσης 7 Καναντέρ CL415 που παρέλαβε μέχρι το 2000. Τα αεροπλάνα αυτά δεν αντιμετωπίζουν θερμικούς περιορισμούς.
Τρία Καναντέρ είναι καθηλωμένα για διάφορους λόγους στην ΕΑΒ…
Στην αεροπυρόσβεση διατίθενται και 4 ελικόπτερα Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού με κάδους.
Επιπλέον αυτών υπάρχουν ενοικιασμένα το γνωστό πλέον Beriev 200, ελικόπτερα Έρικσον και μονοκινητήρια αεροσκάφη Air Tractor.
Η βοήθεια από το εξωτερικό
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών έχει έρθει η εξής βοήθεια από το εξωτερικό
Τρία Καναντέρ από Γαλλία εκ των οποίων το ένα έχει βλαβη και δεν επιχειρεί, 1 Καναντέρ από Ισπανία, 1 από Κροατία, 2 ελικοπτερα Σινούκ από Αίγυπτο, 3 Super Puma από Ελβετία 2 μονοκινητήρια από Κύπρο, 2 μονοκινητήρια από Σουηδία.))