Αλλαγή του μοντέλου πυροπροστασίας για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και την απόδοση ευθυνών για τις αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης των τελευταίων πυρκαγιών, στον κατάλληλο χρόνο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Και λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Με τα πύρινα μέτωπα που επί δέκα ημέρες κατέκαψαν την Εύβοια, την Ηλεία και την Αττική να έχουν αντιμετωπιστεί, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μίλησε για δύσκολες ημέρες που έχουμε ακόμη μπροστά μας μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
Παρακαταθήκη η διάσωση της ζωής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα το 112 και την επιτυχή εκκένωση των περιοχών με αποτέλεσμα να μην επαναληφθεί μέσα στα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών το δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών.
«Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που στήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από κάποια μέσα ενημέρωσης πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων. Το γεγονός ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας. Εγώ θα φύγω αλλά το 112 θα μείνει».
«Οι ευθύνες στην ώρα τους»
Πήραμε τα μαθήματα και οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, παρέχοντας κάλυψη στους κυρίους Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη που κλήθηκαν να διαχειριστούν τα μέτωπα και την προετοιμασία του μηχανισμού.
Πυριτιδαποθήκη η χώρα
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε γενεσιουργό αιτία της καταστροφής τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών γιατί μετέτρεψε, όπως είπε, τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού παρά το γεγονός ότι μέχρι και τις παραμονές των πυρκαγιών, τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλούσαν για τομή στην προετοιμασία και πρόληψη.
Εμπρησμοί & θεωρίες συνωμοσίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αποδεδειγμένες περιπτώσεις εμπρησμών. Την ίδια στιγμή πάντως χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατη τη συζήτηση που με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, δαιμονοποιεί τις ανεμογεννήτριες ως την αιτία των πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες αλλά σύμμαχοι στην προστασία του κλίματος.
«Και σήμερα που μιλάμε δεν χρειάζεται να κάψει κανείς ένα δάσος διότι μπορεί να κατασκευάσει ανεμογεννήτρια ήδη μέσα σε ένα δάσος».
Αναζητείται συναίνεση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για ολική αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν και κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί με πνεύμα συναίνεσης.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Από τα καμένα χωριά της Ηλείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα καμένα για να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής.
«Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην Ηλεία θα βρεθεί και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
«Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά την προσχηματική συγγνώμη, προσπάθησε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης. Αδυνατώντας να παραδεχθεί αυτό που βλέπουν οι πολίτες. Ότι το δήθεν επιτελικό κράτος και το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας, απέτυχε στην πράξη», ήταν η δήλωση της κ. Γεννηματά.
«Μάταια ο πρωθυπουργός αναζητεί συγχωροχάρτι, γιατί οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή δεν αφορούν γενικά σε ‘λάθη’ αλλά στη συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, να αντιμετωπίζουν ως ‘κόστος’ την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό δεν έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας», σημείωσε το ΚΚΕ.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προκαλέσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής.