Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, μίλησε στο MEGA για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.
Για την πρώτη εκταμίευση πόρων για τους πυρόπληκτους υπάρχουν δύο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αφορά τα νοικοκυριά και η άλλη τις επιχειρήσεις.
«Προβλέπονταν η στεγαστική συνδρομή, η οικοσκευή και η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που δίνονταν από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη ενότητα ενοποιήθηκε η στεγαστική συνδρομή με την οικοσκευή κι όλα αυτά θα γίνουν αυτοματοποιημένα μέσα από μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου, έτσι ώστε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση των πρώτων ποσών. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι πολίτες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους θα έχουν πρώτη βοήθεια και θα τρέχει παράλληλα η αξιολόγηση του προβλήματος από το υπουργείο Υποδομών στο σπίτι τους, ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική αρωγή».
Τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν έως τα τέλη Αυγούστου το αργότερο.
«Στις επιχειρήσεις θα συστηθούν επιτροπές. Η πολιτεία από την ίδια πλατφόρμα θα δώσει αρωγή σε αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η ίδια».
Παράλληλα, θα υπάρξουν αναστολές σε φορολογικές, δανειακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προβλέψεις για τους ανέργους, τη μη καταβολή του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
«Πάμε με τις δηλώσεις Ε9, επομένως τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθούν ανάλογα με τις ζημιές που έχουν. Εάν τυχόν περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής, θα αργούσαμε κάποιες εβδομάδες να γίνει η εκταμίευση πόρων. Επιλέξαμε την υπεύθυνη δήλωση από τον πολίτη σε τρεις κατηγορίες μεγέθους της ζημιάς. Μόλις τελειώσει η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε εάν δεν υπάρχει δήλωση ή το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μικρότερο, θα υπάρχει από αχρεωστήτως καταβληθέντα για αυτούς τους πολίτες».
«Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ ταχύτητα και ασφάλειας. Η πολιτεία πρέπει να σεβαστεί τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αυτό που θα προκύψει μεταγενέστερα είναι το 80% κρατική αργωγή και 20% δάνειο μεγίστου ελληνικού δημοσίου στο τέλος της διαδικασίας της κρατικής αρωγής και μέχρι 70% αποζημίωση στις επιχειρήσεις, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς. Εκτιμώ ότι η πρώτη αρωγή θα καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει. Μπορεί να προκύψουν μελλοντικά περιπτώσεις που δεν καλύπτονται ή θα πρέπει αν δείξουμε ιδιαίτερη πρόνοια. Θα δούμε εάν μας έχει διαφύγει κάτι, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας».
«Δημοσιονομικά κάνουμε ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που αυξάνει τις δαπάνες κατά 500 εκατ. Ουσιαστικά, το έλλειμα της χώρας φέτος θα είναι αυξημένο σε ότι αφορά αυτή τη παρέμβαση. Αυτό γίνεται εφικτό γιατί έχουμε κρατήσει ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και παράλληλα αξιοποιώντας τη δημοσιονομική ευελιξία που έχουμε για τα έτη 2021 και 2022».
«Τα φορολογικά έσοδα είναι 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου είναι 27,4% υψηλότερες από το 2019. Η οικονομική δραστηριότητα το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν υψηλότερη κατά 42% από το 2020. Είναι μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν είμαστε εκεί που ήμασταν το 2019. Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι πτήσεις εσωτερικού είναι μείον 20,4%, οι πτήσεις εξωτερικού μείον 36,5%».
«Ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης παρουσιάζεται αύξηση των πρώτων υλών σε διάφορα προϊόντα. Η εικόνα που υπάρχει σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και θα εκλείψει στο τέλος του έτους».
«Έχουμε πετύχει βελτίωση του διαθέσουμε εισοδήματος των πολιτών μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων από 22% στα 9% και τη προκαταβολή φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η βούλησή μας είναι να μονιμοποιήσουμε κάποιες μειώσεις φόρων που δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και να προσθέσουμε κάποιες άλλες με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο τα επόμενα χρόνια».
Θα μπορέσει η οικονομία να αντέξει ένα νέο lockdown;
«Το lockdown δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν θα υπάρξει lockdown. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει κόστος στην οικονομία, αλλά έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν μέτρα στήριξης που έχουμε κοστολογήσει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους επόμενους 3 με 4 μήνες για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα».