Οι αφιερωματικές εκδηλώσεις του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών για την δισεκατονταετηρίδα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εμπνέονται από την ιστορία της αλληλεγγύης της μακρινής Αϊτής προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821
Σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, κινούμενες δημιουργικά μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας και μυθοπλασίας, αναπαριστούν και δραματοποιούν στιγμιότυπα από το αφήγημα της πολιτικής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αϊτής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της Επανάστασης. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύονται οι ιδέες της οικουμενικότητας και της διαχρονικότητας κάθε δίκαιου αγώνα για ελευθερία, τον οποίο αυτή η φιλία άφησε ως κληροδότημα, ιδιαίτερα επίκαιρο και στο σύγχρονο περιβάλλον.
Διάρκεια έκθεσης 7 Αυγολυστου έως 18 Σεπτεμβρίου
Στην «Κοινωνία ώρα MEGA» μίλησε σχετικά ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης. Ο Αρχιμανδρίτης αναφέρθηκε στους σεισμούς που έπληξαν την Αϊτή και ύστερα μίλησε για την σπουδαία διασύνδεση της χώρας με την Ελλάδα. Η Αϊτή όπως είπε ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη χώρα μας το 1822. «Στις 15 Ιανουαρίου του 1822 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αϊτης στέλνει επιστολή αναγνώρισης της ελληνικής επανάστασης και της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους», ανέφερε.
«Θελήσαμε να τιμήσουμε την πάμφτωχη χώρας της Καραϊβικής. Η έκθεση είναι σύμπραξη δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι φοιτητές έφτιαξαν έργα αναφορικά στο γεγονός της αναγνώρισής μας από την Αϊτή», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης.