Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι Ταλιμπάν αφότου κατέλαβαν πλήρως την εξουσία στο Αφγανιστάν, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τα γεγονότα με αμηχανία σε διπλωματικό πεδίο και φόβο για το πώς εννοούν οι ισλαμιστές αντάρτες την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν πως δεν επιθυμούν εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς και ότι στοχεύουν σε ειρηνικές σχέσεις με άλλα κράτη, με τον εκπρόσωπό τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προφίλ «κανονικότητας» και να εξωραΐσει την εικόνα τους.
Εξόριστοι ηγέτες των Ταλιμπάν επιστρέφουν στο Αφγανιστάν για να αναλάβουν την εξουσία. Μέχρι τώρα βρίσκονταν στο Κατάρ.
Όσον αφορά τη μεταφορά των πολιτών, το πρωί της Τετάρτης, ένα αεροσκάφο της Luthansa προσγειώθηκε στην Φρανκφούρτη με 130 ανθρώπους. Ενώ οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει πάνω από 3.000 Αμερικανούς. Ωστόσο παραμένουν ακόμα 10.000 Αμερικάνοι στη χώρα.
Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό αμερικανικού C-17 στην Καμπούλ
Την ίδια ώρα, η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον τροχό ενός από τα αεροσκάφη της, C-17, που πέταξαν από την Καμπούλ εν μέσω του χάους που προκάλεσε η κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.
Σε ανακοίνωσή της, η Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Δευτέρα και το περικύκλωσαν εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες.
«Ενώπιον μιας ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας γύρω από το αεροπλάνο, το πλήρωμα του C-17 αποφάσισε το αεροσκάφος να αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Συναγερμός στην Ευρώπη για το Αφγανιστάν – Επικοινωνία Μέρκελ – Ντράγκι
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε την Τρίτη, τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανθρωπιστική προστασία όσων συνεργάστηκαν με τους ιταλικούς και γερμανικούς κρατικούς θεσμούς, με την Ευρώπη πάντως να βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κριτικής για τη στάση που κρατά σε σχέση με τους Αφγανούς πολίτες.
Ταλιμπάν – Δεν ήρθαμε για να πάρουμε εκδίκηση – Παράθυρο για συνεργασίες με ξένες χώρες
Ενώ οι Ταλιμπάν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στον τρόπο που θα κυβερνήσουν. Ειδική μνεία έκαναν στις γυναίκες τονίζοντας πως «θα έχουν δικαιώματα με βάση τη Σαρία». Επίσης, χαρακτήρισαν ανίκανη την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισαν πως το Αφγανιστάν στο εξής θα είναι μια ασφαλής χώρα.
Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε».
«Ελεύθερα και ανεξάρτητα τα ιδιωτικά ΜΜΕ»:
Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι δεσμεύονται για τον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι δεσμευόμαστε για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων».