«Αυτό που έγινε στη Βόρεια Εύβοια ήταν μία καταστροφική αμέλεια του κράτους», είπε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος των Ρητινοκαλλιεργητών και Δασεργατών Ευβοίας.
Όπως είπε ο ίδιος, τις πρώτες μέρες όταν ξεκίνησε η φωτιά δεν υπήρξε βοήθεια ούτε επίγεια ούτε εναέρια.
«Όσοι καταφέρανε και έμειναν πίσω στα χωριά τους και το παλέψανε, γλίτωσαν τουλάχιστον τα σπίτια του. Όσα χωριά τα έπιασαν στον ύπνο με σειρήνες και αστυνομία, κάηκαν τα πάντα. Σε ένα πόλεμο ο στρατός πρέπει να είναι στη μάχη, όχι να κρύβεται», είπε.
«Το θεωρείτε αυτό το πράγμα πυρόσβεση; Με συγχωρείτε, από τη στιγμή που δεν υπήρχε ουτε ένα πυροσβεστικό στα βουνά και η φωτιά πήγαινε όπου ήθελε, το αποτέλεσμα δεν ήταν γνωστό σε όλους μας ποιο θα ήταν; Όπου θα πέρναγε η φωτιά θα έκαιγε και ο κόσμος θα ήταν μετανάστης στον τόπο του».
Από τις ρητινοκαλλιέργειες ζουν 800 οικογένειες και πολλοί από αυτούς που εργάζονται είναι άνω των 50 ετών, οπότε έχουν καταστραφεί και είναι δύσκολο να βρουν νέα δουλειά. «Αύριο δεν υπάρχει για μας», είπε ο κ. Γεωργαντζής.
«Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να γίνει σύμβαση έργου με τους εργάτες τις περιοχής, να μπορέσουμε να δουλεψουμε μέσα στα δάση, στα αντιπλημμυρικά έργα, και να συνεχίσουμε μέ ένα κοινοφλελές πρόγραμμα 10ετιας ή 15ετίας, ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε μέσα σε 20 χρόνια το δάσος σωστά, όπως ήταν. Αλλιώς θα κάνει 100 χρόνια να επανέρθει το δάσος», κατέληξε.