Τις δραματικές συνέπειες του κορωνοϊού στους πνεύμονες ανηλίκων παρουσίασε με φωτογραφίες ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκικας Μαγιορκίνης.
Τις απεικονήσεις των πνευμόνων ανήλικων που νόσησαν με κορωνοϊό -18, 15, 14 και 8 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως οι άσπρες κηλίδες στα πνευμόνια τους είναι οι βλάβες που τους προκάλεσε ο κορωνοϊός.
«Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά-κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ «εντυπωσιακές» βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου. Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση!» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Τα εμβόλια είναι ασφαλή και για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών δήλωσε στο MEGA ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης και κάλεσε τους γονείς να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά τους έτσι ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια το Σεπτέμβριο.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» σαρώνει τη χώρα
Νέοι και ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι το προφίλ των πολιτών που γεμίζουν μέσα στην καρδιά του Αυγούστου τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων προκαλώντας μέρα με τη μέρα ασφυξία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.
Ωστόσο σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η μετάλλαξη «Δέλτα» που κυριαρχεί στη χώρα μας εντοπίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σε ένα μηνα υπερδιπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Στις 20 Ιουλίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 121, δέκα ημέρες μετά στις 30 Ιουλίου 165, στις 9 Αυγούστου 207 και χθες 19 Αυγούστου 286.
«Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες, θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Αυτή η ομάδα όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Πόσο διαρκεί η προστασία των εμβολίων
Η μετάλλαξη «Δέλτα» αλλάζει τα δεδομένα που γνωρίζαμε για τα εμβόλια. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στο μισό είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer μετά από 4 μήνες, οι έρευνες δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna ίσως είναι πιο αποτελεσματικό απέναντι στη «Δέλτα» από το εμβόλιο της Pfizer.
Η ίδια έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφορδης δείχνει ότι ίδιο ιικο φορτίο έχουν οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι που προσβαλλονται από την παραλλαγή «Δέλτα».
Δυσκολεύουν οι εφημερίες
Για μια ακόμη δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έκανε λόγο μιλώντας στο MEGA ο διευθυντής της πνευμονολογικής Γιώργος Μπουλμπασάκος.
«Στην προηγούμενη εφημερία δώσαμε μάχη για να προσπαθήσουμε να βολέψουμε τους ασθενείς στα 84 κρεβάτια για covid που άνοιξαν θα χρειαστεί να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια για νοσηλείες covid» τόνισε.
«Βόμβα» ανεμβολίαστων υγειονομικών
Αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους είναι εκατοντάδες υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στην Πάτρα που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο. Ξεπερνούν τους 1.000 με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο της αντικατάστασής τους χωρίς να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΥ.
Να αναστείλει το νόμο της υποχρεωτικής αργίας των υγειονομικών καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Προφανώς δεν είναι υπερασπίσιμο το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος. Αλλά ούτε η κυβέρνηση έχει το “δικαίωμα” να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης» σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Μάσκα παντού και τεστ ζητούν οι ειδικοί, καθως ανησυχούν για το αποτύπωμα του Δεκαπενταύγουστου και τη μεταφορά του ιου από τα νησιά στα αστικά κέντρα.