Μερικές ημέρες μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κορίτσια φορώντας χιτζάμπ, πηγαίνουν στο σχολείο.
Ποιες όμως είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πάνε σχολείο; Μια δασκάλα που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά της μίλησε στο CNN μέσα από την Καμπούλ και περιέγραψε τι σημαίνουν οι νέοι, αυστηροί ισλαμικοί κανόνες.
«Παλιά είχα την ελευθερία να πάω μόνη μου στο σχολείο και να επιστρέψω σπίτι. Τώρα δεν μπορώ να πάω χωρίς έναν άνδρα θα πρέπει να είναι μαζί μου ο σύζυγός μου ή ο αδερφός μου» ανέφερε η εκπαιδευτικός.
Η νεαρή δασκάλα είπε ότι παντρεύτηκε μόλις πριν από 3 εβδομάδες. Όμως ο άντρας της κρύβεται και εκείνη κατέφυγε στο σπίτι των γονιών της.
«Οι Ταλιμπάν πάνε από σπίτι σε σπίτι και ψάχνουν κορίτσια 12 έως 25 ετών για να τις αναγκάσουν να τους παντρευτούν. Φοβάμαι. Δε μπορώ να μείνω μόνη μου στο σπίτι, ούτε να είμαι με τον αγαπημένο μου. Φοβάμαι. Πρέπει να μείνω με τους γονείς μου αλλά για πόσο καιρό; Είμαι σε απελπιστική κατάσταση. Δεν ξέρω τι έρχεται. Που να πάω. Πως θα συνεχίσω τη ζωή μου» πρόσθεσε.
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και η Αφγανή πρωταθλήτρια καράτε, Μίνα Ασάντι που τώρα ζει στην Ινδονησία. «Όλα έχουν τελειώσει για τις αθλήτριες σαν εμένα. Απέτρεψαν τις γυναίκες από την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες, και έτσι επέστρεψαν οι πιο σκοτεινές μέρες για τις γυναίκες» δήλωσε η αθλήτρια.
Μην πιστεύετε τους Ταλιμπάν που εμφανίζονται τώρα ως διαλλακτικοί, δεν θα κάνουν τίποτα από όσα υπόσχονται, συμπληρώνει.
Το πως περνούσε επί της προηγούμενης κυριαρχίας των Ταλιμπάν προ 20ετίας περιγράφει η πρώην επικεφαλής της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν, Καλίντα Ποπάλ. Εκείνη ήταν τότε 8 ετών αλλά θυμάται τη βία. «Θυμάμαι την οικογένειά μου να ξυλοκοπείται από τους Ταλιμπάν και κάποια μέλη της οικογένειάς μου πυροβολήθηκαν και έπρεπε να δραπετεύσουμε σαν πρόσφυγες».
Δεκάδες θαρραλέες γυναίκες διαδήλωσαν χθες στην Καμπούλ κρατώντας σημαίες του Αφγανιστάν, ρισκάροντας να πληρώσουν το τίμημα επειδή αψήφισαν την εξουσία των Ταλιμπάν.