Στο δεύτερο δραματικό διάγγελμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν, με το οποίο αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή επιχείρηση εκκένωσης την οποία μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν εις πέρας.
Παραδέχθηκε, όμως, ότι η έκβαση της είναι αβέβαιη, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στη Καμπούλ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απρόβλεπτη.
Και αυτή η ρευστή κατάσταση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των αξιωματούχων. Για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειπε ότι οι αμερικανικές αρχές επικοινώνησαν με πολλούς Αφγανούς και τους προέτρεψαν να πάνε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Δεν πρόλαβαν, ωστόσο, να περάσουν ούτε καν 24 ώρες, και η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για πιθανές απειλές ασφαλείας, συμβουλεύοντας μάλιστα τους Αμερικανούς πολίτες να μην επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο.
Από εκεί και πέρα η Ουάσιγκτον έχει ρίξει όλο το βάρος στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση της επιχείρησης για την εκκένωση. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης και συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη και ολιγωρίες.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεχίζεται ο μαραθώνιος των διπλωματικών επαφών, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να επικοινωνεί σήμερα με τον Εμίρη του Κατάρ και τον Ιταλό ομόλογο του, τον Μάριο Ντράγκι.
Η Ουάσιγκτον, λοιπόν, αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την επιχείρηση και καταγράφει τις χώρες που στάθηκαν πλάι της σε αυτή τη προσπάθεια.
Έτσι ευχαρίστησε χώρες όπως για παράδειγμα την Τουρκία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παίζουν κομβικό ρόλο. Και από εκεί πέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε και τις χώρες που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία και η Ουκρανία.