Ενώ μαίνονται οι ταραχές στην Καμπούλ, στην Ελλάδα έφτασε ακόμη ένας Έλληνας σήμερα το πρωί. Οι άνθρωποι που έζησαν από κοντά την φρίκη των Ταλιμπάν, κάνουν λόγο για εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι τηλεοπτικές κάμερες δεν αρκούν για να καταγράψουν την τραγωδία που διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν.
«Και ευτυχώς είμαι εδώ… ευχαριστώ πολύ δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω»
Με ειδική πτήση από την Ντόχα έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας ο τρίτος Έλληνας διασωθείς από το Αφγανιστάν. Λακωνικός στις δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στον επαναπατρισμό του
«Ευχαριστώ πάρα πολύ το ΥΠΕΞ την πρεσβεία μας βοήθησε από το Κατάρ, την κυρία πρέσβη και όλο το προσωπικό της. Ευχαριστώ πάρα πολύ».
Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν ζήτησε από τις Ελληνικές Αρχές να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Για τη ασφαλή μεταφορά του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση
«Έγινε η επιχείρηση μεταφοράς στην Καμπούλ. Από εκεί τον συμπατριώτη μας τον παρέλαβε η ελληνική πρεσβεία. Ήταν μαζί του καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του. Προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα ώστε να επαναπατριστεί με ασφάλεια στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αρναούτης αναπληρωτής εκπρόσωπος ΥΠΕΞ.
Το βράδυ του Σαββάτου προσγειώθηκε στην Αθήνα ακόμη ένας Έλληνας πολίτης ο οποίος εργαζόταν στο Αφγανιστάν για το ΝΑΤΟ.
«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική».
Όπως είπε ο ίδιος ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, αγωνιούσε για τη εξέλιξη της κατάστασης όμως δεν φοβήθηκε
«Αγωνία κυρίως, φόβο όχι γιατί είμαι επαγγελματίας δεν μπορείς να νιώσεις φόβο σε αυτή τη δουλειά.
Ο απεγκλωβισμός του από το Αφγανιστάν έγινε από τη Βρετανία κατόπιν συνεννοήσεων με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
«Καταφέραμε και πήγαμε μέσω συμφωνίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Από εκεί μας παρέλαβε ένα πολεμικό Α-400 της βρετανικής αεροπορίας και μας πήγε στην Αγγλία. Ντουμπάι πρώτα και μετά Αγγλία»
Ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος εργαζόταν πολλά χρόνια για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Κληθείς να σχολιάσει το χάος που επικρατεί κι αν υπάρχει επιστροφή εκτίμησε: «Δεν νομίζω όχι. Για τα επόμενα εκατό χρόνια δεν νομίζω όχι».
Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν σαφής πληροφορίες για το αν υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες πολίτες στο Αφγανιστάν ωστόσο οι πρεσβείες και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξωτερικών βρίσκονται σε ετοιμότητα.