Πανικός, αγωνία, φρίκη. Το Αφγανιστάν φλέγεται, όσοι μπορούν φεύγουν με κάθε τρόπο.
Οι εγκλωβισμένοι όμως; Το LIVE NEWS δίνει φωνή στους ανθρώπους που φοβούνται ότι μετράνε ώρες ζωής. Από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα, η δραματική έκκλησή τους για βοήθεια. Μια κραυγή στις μεγάλες δυνάμεις να μην τους ξεχάσουν.
«Εδώ και 4 ημέρες δεν έχουμε βγει έξω, έχουμε κάποιες προμήθειες για κάποιες μέρες αλλά δεν ξέρω πόσο ακόμα θα κρατήσουν οι προμήθειες που ήδη έχουμε. Αλλά είναι επικίνδυνο να βγεις έξω. Ακούς παντού πυροβολισμούς», λέει αποκλειστικά στο MEGA ο Μασούντ, Αφγανός εγκλωβισμένος.
«Οι ζωές μας είναι σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Οι άνδρες μπορούν να βγουν έξω. Τα παιδιά μπορούν να βγουν έξω. Τα σχολεία είναι κλειστά. Δεν μπορούμε να βγούμε για να αγοράσουμε πράγματα. Είμαστε πολύ φοβισμένοι, σκεφτόμαστε συνέχεια ότι θα έρθουν και θα μας χτυπήσουν την πόρτα, να μας πάρουν τους άνδρες και δεν ξέρω και τι άλλο θα κάνουν», λέει η Γουαχίντα, Αφγανή εγκλωβισμένη, μητέρα του Μασούντ.
Ο κίνδυνος για την 45χρονη Γουαχίντα και τον γιο της πολλαπλάσιος, αφού ο άντρας της δούλευε στην Εθνική Ασφάλεια του Αφγανιστάν. Κλειδαμπαρωμένοι μέσα στο σπίτι τους, ζουν πλέον με τον τρόμο ότι οι Ταλιμπάν, που κυκλοφορούν με λίστες, θα χτυπήσουν από στιγμή σε στιγμή την πόρτα τους.
Η συνέντευξη στην κάμερα του LIVE NEWS, ένας ακόμη λόγος για να ανησυχούν. Για αυτό και ζήτησαν να καλυφθούν τα χαρακτηριστικά τους.
«Τους έχω τηλεφωνήσει (συναδέλφους) μένουν επίσης στο σπίτι, σε διαφορετικά μέρη από το δικό μου. Ένας από αυτούς, μου είπε εχθές ότι οι Ταλιμπάν έφτασαν αργά τη νύχτα. Γύρω στη 01.00 το βράδυ και μπήκαν στο σπίτι του γείτονά τους. Δούλευε με την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν ήταν στην εθνική ασφάλεια ή στις ένοπλες δυνάμεις. Μπήκαν στο σπίτι και τον πήραν μαζί τους».
Η μητέρα του με τις αδερφές του τρέμουν. Είναι γυναίκες. Αυτό από μόνο του με τους Ταλιμπάν είναι πρόβλημα. Αρπάζουν γυναίκες μέσα από τα σπίτια τους.
«Δεν μπορούν να βλέπουν γυναίκες στον δρόμο. Πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένες όταν βγαίνουν έξω και δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς ανδρική συνοδεία. Η μητέρα μου και οι αδελφές μου δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν μπορούν να βγουν έξω. Δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο και είναι όλες σε κίνδυνο», συμπληρώνει ο Μασούντ.
Οι εικόνες με γυναίκες να πηγαίνουν σχολείο ή να δουλεύουν είναι παρελθόν. Η Γουαχίντα παρακαλεί να φύγει με κάποιο αεροπλάνο. Στο σπίτι τρέμουν την στιγμή που η πόρτα θα χτυπήσει.
«Χρειαζόμαστε όλοι βοήθεια. Αυτό θέλουμε. Οι Δυτικές χώρες να μας βοηθήσουν και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Δεν έχουμε καν διαβατήρια για να φύγουμε. Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση χρειαζόμαστε βοήθεια από άλλες χώρες για να μας πάρουν».
«Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει ανθρωποκυνηγητό πόρτα – πόρτα. Ψάχνουν για κυβερνητικούς αξιωματούχους και κυρίως όσους δούλευαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και πάνε πόρτα- πόρτα για να τους βρουν», λέει ο Μασούντ.
Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με γονείς να αποχωρίζονται τα παιδιά τους, δίνοντάς τα στους στρατιώτες για να τα σώσουν, είναι, όσο απάνθρωπο και αν ακούγεται, η μόνη ελπίδα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, λέει η 45χρονη.
«Είμαι συντετριμμένη, πολύ λυπημένη. Βλέπω όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα παιδιά που προσπαθούν να φύγουν και σκοτώνονται ή βασανίζονται ή απομακρύνονται από τις οικογένειές τους είναι πολύ λυπηρό. Δεν μπορώ να τα βλέπω όλα αυτά. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο».
«Είναι ακριβώς έτσι. Ήταν την πρώτη νύχτα που οι Ταλιμπάν πήραν την χώρα, κατέλαβαν την πρωτεύουσα και κατέρρευσε η κυβέρνηση. Άνθρωποι πήγαιναν σε ομάδες στο αεροδρόμιο και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να πετάξουν σε μια άλλη χώρα, έδιναν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μεγαλώσουν και να είναι ασφαλή».
Στα αεροπλάνα που τροχιοδρομούν μακριά από την κόλαση, οι Αφγανοί βλέπουν την τελευταία ελπίδα σωτηρίας. Αδιανόητες οι προσπάθειές τους. Τρέχουν. Αρπάζονται από όπου βρουν όταν οι πόρτες κλείνουν.
Στους δρόμους κάτι έχει αλλάξει. Οι γυναίκες δεν πάνε στις δουλειές τους. Τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο. Οι μισοί Αφγανοί φοβούνται τους άλλους μισούς. Και οι Ταλιμπάν με τα όπλα στα χέρια είναι παντού.
Έτοιμοι να αποδώσουν την Δικαιοσύνη όπως αυτοί την νομίζουν. Κάποιοι περιμένουν την σωτηρία σε ένα αεροπλάνο. Κάποιοι πάνε με τα πόδια στα σύνορα με Πακιστάν. Οι τελευταίοι επιζώντες μέσω του LIVE NEWS στέλνουν έκκληση. «Σώστε μας».