Μαζί με τους Ταλιμπάν επέστρεψε ο εφιάλτης για εκατομμύρια γυναικών στο Αφγανιστάν. Εκείνες που καταφέρνουν να βγουν από τη χώρα μιλούν με τα πιο μελανά χρώματα για τη δράση των φανατικών ισλαμιστών, για φόνους, για βιασμούς και για μικρά κορίτσια που παραδίδονται σε άνδρες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας. Τραγικό τέλος στα χέρια των Ταλιμπάν βρήκε και ένας κωμικός που τους σατίριζε με βίντεο στο διαδίκτυο.
Οι Ταλιμπάν κλείνουν με χαστούκια το στόμα του κωμικού…Λίγο αργότερα θα γαζώσουν με σφαίρες τον Κάσα Ζουάν έξω από την Κανταχάρ. Αρχικά οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι σκότωσαν τον άνθρωπο που τους διακωμωδούσε. Όταν κυκλοφόρησε το βίντεο στα τέλη Ιουλίου το παραδέχθηκαν λέγοντας ότι μετανιώνουν που δεν τον πέρασαν πρώτα από ισλαμικό δικαστήριο ως συνεργάτη του τότε καθεστώτος.
Τα Ηνωμένα Έθνη διαπιστώνουν ότι οι εκτελέσεις, οι βιασμοί, οι καταναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών με τους Ταλιμπάν, η στρατολόγηση παιδιών, είναι στην ημερήσια διάταξη στις περιοχές που ανακατέλαβαν. Δηλαδή, όπως γινόταν και πριν από 20 χρόνια, όταν μαστίγωναν δημόσια τις γυναίκες και πάντρευαν 11χρονια κορίτσια με πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες. Δυο δεκαετίες μετά, οι Ταλιμπάν παραμένουν ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών που φεύγουν για να γλυτώσουν.
«Βιάζουν τις γυναίκες. Χτυπούν τις γυναίκες, τις βιάζουν και τις σκοτώνουν. Αποκεφαλίζουν τους άντρες. Δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό. Δεν αντέχουμε άλλο, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω. Βοηθήστε μας.»
Τα καταστήματα που πωλούν μπούρκες, χιτζάμπ και νικάμπ για να καλύπτονται οι γυναίκες από τηνν κορυφή ως τα νύχια κάνουν χρυσές δουλειές.
«Ήλθα με τη μητέρα μου για να αγοράσω μπούρκα. Για να πηγαίνω στο σχολείο και να μπορώ να βγαίνω στο δρόμο.»
Στο Μαζάρ Ι Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν η τιμή της μπούρκας υπερδιπλασιάστηκε. Από 400 Αφγάνι που ήταν πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν, τώρα πήγε πάνω από τα 1.000 Αφγάνι, δηλαδή ανέβηκε από 4 σε 10 ευρώ.
«Οι Ταλιμπάν λένε ότι δε θα κάνουν αντίποινα σε κανέναν και ότι αν φοράμε μπούρκα και τηρούμε τους ισλαμικούς κανόνες, μπορούμε να σπουδάσουμε. Όμως δεν ξέρουμε αν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και αν οι γυναίκες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές που είχαν.»
Μια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες του Αφγανιστάν, η Ζαρίφα Γκαφάρι, φτάνοντας στη Γερμανία μίλησε για το δράμα του λαού της, ειδικά των γυναικών.
«Εγώ και η οικογένεια μας δεν είμαστε μετανάστες. Ήρθα εδώ για να γίνω η φωνή του 99% του λαού του Αφγανιστάν, που δε μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, των γυναικών που δε μπορούν να εργαστούν, των γυναικών που δεν μπορούν να μιλήσουν για τα δεινά τους.»