Κάθε Τρίτη και Παρασκευή σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να πιστώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων τις προκαταβολές των αποζημιώσεων που έχουν εγκριθεί.
«Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω απο 10 εκατομμύρια», ανέφερε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρηστός Τριαντόπουλος.
Η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ενεργοποιήθηκε στις 18 Αυγούστου του 2021. Μέσω αυτής, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και έως την 13η Αυγούστου 2021, μπορούν με μία μόνο αίτηση, η οποία επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, να ζητήσουν τη χορήγηση έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.
Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις. Ενώ η στήριξη περιλαμβάνει χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωση οικοσκευής, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, αποζημιώσεις εξοπλισμού (επιχειρήσεις).
«Δικαιούνται αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.Μπορεί να μην έχει κτιριακή υποδομή, όμως όλες οι υποδομές αποζημιώνονται μέσα από τις επιτροπές περιφέρειας. Θα πρέπει να απευθυνθεί στις επιτροπές της περιφέρειας που κάνουν τις καταγραφές για να αποζημιωθεί στο 70%», ανέφερε, τονίζοντας πως και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες με παραστατικά μπορούν να τεκμηριώσουν τις ζημιές και ξεκαθαρίζοντας πως καλύπτονται και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.
«Ό,τι είχαν σαν μέσο παραγωγής, γίνεται η αποτίμηση από την επιτροπή της Περιφέρειας, μπορεί κάποιος να δηλώσει και στην πλατφόρμα, και προχωρά η αποζημίωση. Από την στιγμή που έχουμε την κατάθεση του φακέλου του ενδιαφερόμενου, πάει το κλιμάκιο των Επιτροπών, στέλνεται ο φάκελος με την εκτίμηση στο Υπ. Οικονομικών και σε 3-4 βδομάδες στον Ιανό και τη Σάμο είχε αρχίσει η εκταμίευση του πρώτου 20%, της προκαταβολής.», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος δίνοντας το παράδειγμα των αποζημιώσεων για προηγούμενες φυσικές καταστροφές.
«Παλιά έπαιρνες το 30% μετά από τέσσερα χρόνια, έτσι ήταν το θεσμικό πλαίσιο. Στη Σάμο, έχει δοθεί το 20% και έχει εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το 70%. Έχουμε δώσει εντολή να μας έρχονται οι φάκελοι ολοκληρωμένοι, όποιος φέρνει τον φάκελο, θα παίρνει τα χρήματα.
Είναι και ανάλογα το φόρτο που έχουν ορισμένες περιοχες. Έχουμε συρρικώνει πολύ το μέσο όρο. Οι αυτοψίες που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες συνολικά. Στην Εύβοια, είναι περισότερες από 900. Το μεγάλο κομμάτι έχει γίνει, είμαστε στη δεύτερη φάση των ελέγχων.», ανέφερε.
«Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω απο 10 εκατομμύρια., οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 3.000, ένα ποσό που αθροιστικά ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Θα είναι υψηλότερο από την προηγούμενη φορά τόσο ως προς τους δικαιούχους, όσο και προς το ποσό εκταμίευσης», πρόσθεσε.
«Κατά μέσο όρο 500 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουμε την ημέρα», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος που τόνισε ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων έχει συρρικνωθεί. «Σε μια επιχείρηση δίνουμε το 20% σε 1,5 μήνα, ενώ έπαιρνε το 30% σε τέσσερα χρόνια και απαιτούνταν να είναι ανοιχτή για να πάρει το ποσό αυτό».