Tο παρακλάδι του ISIS από την επαρχία Κορασάν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και πλέον είναι διάχυτη η ανησυχία πως η ισλαμική τρομοκρατία ενισχύεται με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.
Μπροστά τους οι Ταλιμπάν είναι απλά φανατικοί ισλαμιστές. Οι τζιχαντιστές του ISIS Κορασάν είναι στυγνοί δολοφόνοι με τεράστια εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο και στα πεδία των μαχών.
Κατάφεραν να επιβιώσουν από το ανηλεές ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016 μέχρι το 2019.
«Ο ISIS-K βγήκε στο προσκήνιο του Αφγανιστάν περίπου το 2015 όταν έστησαν τη βάση τους στο ανατολικό Αφγανιστάν στην επαρχία Κονάρ, όμως οι ΗΠΑ και οι αφγανικές δυνάμεις κατάφεραν να χτυπήσουν αυτή τη βάση το 2018. Όπως και να ‘χει, ο ISIS κατάφερε να διατηρήσει την ικανότητά του να επιτίθεται στην Καμπούλ» σημείωσε η πρώην σύμβουλος ασφαλείας Λίζα Κέρτις.
Οι τζιχαντιστές μισούν τους Ταλιμπάν που θεωρούν πως ερμηνεύουν λάθος το Κοράνι ενώ στόχος τους είναι να ιδρύσουν ισλαμικό χαλιφάτο στο Κορασάν, μία έκταση που περιλαμβάνει περιοχές από το ανατολικό Ιράν μέχρι το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Η ανάληψη της ευθύνης των αιματηρών επιθέσεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τον ΙΣΙΣ Κορασάν, απλά δείχνει πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απέτυχαν να εξαρθρώσουν το τρομοκρατικό δίκτυο, αν και το 2017 χρησιμοποίησαν μέχρι και την μητέρα όλων των βομβών, την περίφημη GBU-43 σκοτώνοντας 100 τζιχαντιστές.
Οι ακραίοι ισλαμιστές ανασυντάχθηκαν, αντικατέστησαν με έμπειρά στελέχη τους ηγέτες που δολοφόνησαν οι Αμερικανοί, ανάμεσά τους και τον ιδρυτή του ΙΣΙΣ-Κ, Χαφίζ Σαϊντ Χαν, πρώην διοικητή των Ταλιμπάν στο εκτροφείο τρομοκρατών το Πακιστάν.
Το Αφγανιστάν πλέον γίνεται η χώρα που θα συγκεντρώσει τα πιο ακραία τρομοκρατικά στοιχεία.
«Όλοι οι τρομοκράτες πανηγυρίζουν που οι ΗΠΑ φεύγουν από το Αφγανιστάν. Είναι πιθανόν να επανασυγκλίνουν στη χώρα όσο οι Ταλιμπάν επιτρέψουν τζιχαντιστές να μπουν μέσα και να στρατολογήσουν μαχητές από τη Συρία, το Ιράκ ή από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα αρχίσουν να επανασυγκλίνουν στο Αφγανιστάν» συμπλήρωσε η Λίζα Κέρτις.
Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν πως η άνοδος του ISIS-K θα συμπαρασύρει και την Αλ Κάιντα που θα προσπαθήσει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.
«Και η Αλ Κάιντα θα προσπαθήσει να ανοικοδομηθεί. Είχαμε μειώσει τις δυνατότητες της Αλ Κάιντα, είχαν πέσει σε περίπου 100 με 200 μαχητές, όμως τώρα θα είναι σε θέση να αναγεννηθούν και να ξαναγίνουν δυνατοί» πρόσθεσε η πρώην σύμβουλος ασφαλείας.
Η ισλαμική τρομοκρατία επιστρέφει πιο δυνατή. Η Δύση ανησυχεί σοβαρά γιατί αν οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό, ο ISIS-K και η Αλ Κάιντα μπορούν.